Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

patriarxisКонстантинополският Вселенски патриарх Вартоломей направи кратко изявление в навечерието на големия протест, готвен утре в Атина, срещу признаването под каквато и да е форма на името Македония. В изявлението се казва:

„Вселенската патриаршия, като Църква-майка на всички православни църкви на Балканите, по повод на обсъжданията на въпроса за името на FYROM (Бивша югославска република Македония, както официално наричат Р. Македония в Гърция, бел. ред.) призовава всички към трезвост и сдържаност, така че този проблемен и деликатен въпрос да се реши мирно и разумно“.

На 4 февруари в центъра на Атина се организира национален протест срещу намерението на правителството да признае името Македония като официално наименование на Република Македония. Гръцката църква е подложена на силен натиск да оглави тези протести, което предизвика остро разделение между митрополитите. Това наложи гръцкият Св. Синод да излезе със заявление, че единството на Гръцката църква не е застрашено. Св. Синод излъчи трима митрополити, които да представят Гръцката църква на митинга – това са митрополитите на Драма Павел, на Хиос Марк и на Сирос, Тинос, Андрос, Кеа и Милос Доротей, който е и старши член на Св. Синод. Някои митрополити заявиха, че ще присъстват на митинга като „обикновени граждани“ – сред тях е и Пирейският митрополит Серафим.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaquw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.