Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

zx860y484 2989676Лидерът на британската проевропейска партия „Либерални демократи“ Тим Фарън подаде оставка, защото се чувствал „разкъсан между християнската си вяра и ролята си като политик“, пише Дневник.

„Резултатът от фокусирането върху християнската ми религия е, че се оказах разделен между това да живея според вярата си и да работя като политик“, заяви Фарън в комюнике. Членове на неговата партия критикуваха възгледите му за хомосексуализма (в телевизионно интервю той отказа да отговори дали го смята за грях) и абортите.

Преди години Фарън коментира, че абортите са грях, независимо по кое време от бременността се правят, и че са прекалено достъпни. По време на кампанията щабът му разпространи обяснение, че той всъщност защитава свободния избор на жените.

„От първия ден на лидерството си се сблъсках с въпроси за християнската си вяра“, заяви Фарън, цитиран от агенция „Ройтерс“. „Опитах се да отговарям с благосклонност и търпение“, увери той, признавайки, че „понякога отговорите ми можеха да бъдат по-мъдри“.

„За мене се оказа невъзможно да бъда лидер на прогресивна либерална партия през 2017 г., да живея като отдаден християнин и да остана верен на учението на Библията“, каза той. Освен това Фарън беше подложен на критики, защото партията му не успя да увеличи значително подкрепата си на изборите миналата седмица. Либералдемократитеспечелиха 12 места в парламента на последните избори. През 2015 г. партията спечели осем места, но някои нейни членове бяха разочаровани, че не се е представила по-добре, при положение че тя беше единствената, обещаваща провеждане на нов референдум за членството на Великобритания в ЕС. По време на кампанията Фарън многократно беше изправян пред въпроси за убежденията си – нещо, което той нарече „разсейване“ от кампанията.

Оттеглянето му от лидерския пост обаче провокира дискусия в британските медии. Включително политически опоненти на неговата партия реагираха остро срещу „фанатизма“, демонстриран от британските либерал-демократи, и предложиха те да отстранят от наименованието си определението „либерални“.
„Начинът, по който Тим Фарън беше третиран от партията си заради личните си религиозни убеждения, е позорен за партия, която претендира да се бори за толерантност“, пише влиятелният британски журналист Рос Кларк в Sunday Express. „Това решение демонстрира как хората, борещи се с фанатизма на другите, често сами се оказват фанатици“, пише още той. „Не е нужно да споделяш неговия възглед, че хомосексуализмът е грях, за да защитиш правото му да мисли така. Нито пък тези възгледи са несъвместими с това да бъдеш либерал. Фърън сигурно смята, че лакомията и преяждането са грях. Това не означава обаче, че той не одобрява хората с наднормено тегло, нито пък че иска да прокара закон, ограничаващ правото им да ядат. И все повече британци се притесняват от липсата на последователност в предполагаемо либералната британска общност: ако сте гей, ще ви аплодираме, че викате от покривите. Но ако сте християнин, ще се отнесем подозрително и дори с презрение; вие не можете да проведете „християнски прайд“ по улиците на Лондон, тъй като ще бъдете разпръснати от „либералната“ тълпа... Ние наистина в някои отношения сме една от най-толерантните нации, но се компрометираме като либерално общество, когато започваме да тормозим хората заради религиозните им убеждения, а именно това се случи с Тим Фарън“ – завършва статията си известният британски журналист. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wch3a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.