Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

Даниловски манастирНа 12 юни Московският и на цяла Русия патриарх Кирил събра 15 експерти - политолози и философи - на закрита среща в Даниловския манастир, която продължи 2 часа. Тема на обсъжданията е било нарастването на негативното отношение към Църквата в обществото, както и други въпроси в отношенията между Църквата и обществото.

По-конкретна информация за обсъжданите теми не дават и самите участници - декани на висши учебни заведения, водещи учени в областта на политологията и социологията. Един от тях коментира срещата по следния начин: "Разговаряхме за заплахите, които могат да възникнат пред Църквата в бъдеще. Руската православна църква иска да е готова за тях, затова и реши да изслуша мнението на експерти какво ще се случва с обществото и какво ще бъде мястото на Църквата в тази ситуация". По думите на друг участник, по време на разговорите не са били коментирани такива остри и актуални в медиите проблеми като споровете за предаването на Църквата на Исаакиевския събор в Санкт-Петербург или присъдата на блогера Соколовски, "по-скоро това беше обмяна на мнения по мирогледни въпроси". РПЦ иска да установи диалог с интелектуалци и експерти, добавя друг участник: "Логично и правилно е провеждането на среща в такъв формат, защото за РПЦ е важно обсъждането и на обществената ситуация в момента, и на ситуацията около самата Църква. Още повече, че много проблеми на църковната политика често се оказват в центъра на общественото внимание и обект на бурни дискусии".

Деканът на Философския факултет към Московския държавен университет Владимир Миронов също не разкри подробности, ограничавайки се с пояснението, че патриархът се интересувал как възприема интелигенцията случващото се в страната: "Както често се случва, патриархът не може да види всичко от своето положение, а хората, които той покани на среща, биха могли нещо да му разяснят... Аз мисля, че една от причините за провеждането на срещата е, че главата на РПЦ искаше да чуе всички различни възгледи, представени в обществото - от най-либералните до най-консервативните. Русия няма нужда от тоталитаризъм, а от диалог. Ако всички наши институции - и държавни, и духовни, и творчески - организираха по-место такива срещи, това щеше да е добре".

Едва ли срещата е имала характер на консултация на главата на Църквата с експерти, счита протод. Андрей Кураев. Според него, по-скоро патриархът иска да запознае присъствалите със своите възгледи за ролята на Църквата в обществото. "По-скоро това е било инструктаж, опит да бъдат очаровани или убедени експертите. Аз съм убеден, че патриархът не се нуждае от съвети. Той може да ги приема от президента, а не от политолози и философи".

Председателят на прес-службата на Московска патриаршия Александър Волков, както и организаторът на срещата, зам.-председателят на отдела за връзки на Московска патриаршия с обществото и медиите, Александър Щипков, отказаха да коментират срещата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wchpy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.