Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

333Не че в другите части на страната е лесно, но пък в северната й част си е направо опасно. Не само защото там преди 4 години отвлякоха двамата митрополити или понеже слушаме и гледаме страхотии из медиите. Обаче за хората там това си е родното им място, това са им селата и градовете, там са техните къщи, роднини, любими хора, работата им - доколкото все още ги има.

Имаше ги за близки до своето сърце в продължение на много десетилетия и доскорошният митрополит на Хама Илия (Салиба), роден всъщност в Ливан през 1924 г. Беше завършил университет в Дамаск, а после и висшата Богословска школа на остров Халки в Мраморно море, от 1966 г. става патриаршески викарий, а от 1986 г. е митрополит на Хама. Той живя трудно, но работи усърдно и след всички други изпитания през 93-годишния му живот накрая беше му отредено да види и ужасите на последните години на жестоко попарената "арабска пролет". Беше държелив човек, но не всичко може да се понесе; и така на 1 април т. г. си отиде от този свят. Бог да го прости!

На негово място днес, 7 юни 2017 г., Св. Синод на Антиохийската патриаршия избра нов митрополит - досегашния Блудански епископ д-р Николай (Баалбаки), викарий на патриарха.

3FEE4B003B660879E51BA743003CA637689F4E58AED64F941Dpimgpsh fullsize distrТой също не е млад - роден е през 1957 г. в Дамаск, завършил медицина, бил е известен хирург. В един определен момент д-р Хасан Баалбаки се отказва от лекарската си кариера и на Архангеловден, 8 ноември 1985 г., Антиохийският патр. Игнатий IV (Хазим) го ръкополага за дякон с името Николай. На Кръстопоклонна неделя 1986 г. е ръкоположен за презвитер, а на Православна неделя (явно патриархът е избирал знакови православни празници!) 1989 г. го отличава с архимандритство. От 2001 г. архимандритът-лекар Николай Баалбаки ръководи и патриаршеската (църковна, но под егидата на патриарха) болница "Ал-Хосн" недалече от гр. Хомс, чиято област християните от района с гордост определят като християнска провинция. На 10 юли 2011 г. архимандрит Николай е ръкоположен за Блудански епископ (Блудан е малко източноправославно селище на границата с Ливан) и продължава да служи вече като патриаршески викарий. През последните години е и председател на Духовния съд на Антиохийската патриаршия. А в последните дни от живота на митр. Илия еп. Николай е определен от Св. Синод за управляващ епархията на Хама, където от днес е и титуляр.

През май 2015 г. епископ Николай (Баалбаки) беше в България като ръководител на делегацията на Антиохийската патриаршия, която взе участие в тържествата по повод 1150-годишнината от покръстването на българския народ, които се проведоха в Плиска.

Епархията на Хама има 10-ина християнски селища, от които 5 са изцяло православни: Скалбия, Мухарде, Кафарбухем, Албейда и Хазур. Вярващите епархиоти са около 100 хиляди, споделя нашият кореспондент Виктор Дора (с български корени), живеещ в Скалбия (за обстрелването на хрстиянското богослужение на Цветница м. г. в този град пръв Двери писа у нас), и допълва: "Но това са вярващи хора, които гледат на вярата не само като на част от своята идентичност, но и като на жизнено важна съставка, без която те просто няма да са те!"

Слушаме го и клатим с разбиране глава. Но въобще можем ли да разберем това, което той ни казва и което живее толкова години всред земята, определяна като Северозападна Сирия? Как бихме могли да проумеем онова, което живеят всички християни там и то въпреки Ал-Кайда, въпреки ИДИЛ, въпреки чужди и техни войски и авиации, унищожителни боеве и бомбардировки (да не споменаваме и българските боеприпаси!), въпреки терористични безумия и прочие човешки дивотии. Какво ли знаем ние? Как ли живеем вярата си? И запитваме ли се въобще?

C3F73C9BAF5FC84D172857A29422B885EA74283D7D7AFE1756pimgpsh fullsize distrДа се помолим Бог да дава сили на новия митрополит на Хама д-р Николай (Баалбаки) да бъде добър пастир за своя измъчен народ. Така както и той е написал на родния си език върху картичката със своята снимка: „Благодаря на нашия Господ Иисус Христос, че ме сметна за верен и ме направи годен за това служение“.

Справка: Хама е много древен арамейски град, известен все с това име, макар че след завладяването на тези земи от Александър Велики през 4 век е преименуван на Епифания. Днес той е петият по големина в Сирия с население над половин милион. Намира се на около 200 км северно от Дамаск. Мюсюлманското население е от сунитския клон на исляма, което обуславя и конфликта с държавната власт.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wc84c 

Разпространяване на статията: