Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

ImageHandlerНа 14 май в Гърция пристигнаха мощите на св. Елена, които се съхраняват във Венеция. Инициативата е на църковната организация „Апостолики Дякония“ към Атинската архиепископия. Във Венеция замина делегация, водена от крупни гръцки бизнесмени, спонсори на събитието. Мощите на майката на император Константин Велики бяха предадени на делегацията в храма „Св. Марк“ от представители на Римокатолическата църква и с гондола пренесени до летището.

В Атина мощите бяха посрещнати според протокола за посрещане на „държавни глави“ въпреки несъгласието на някои йерарси. На посрещането присъстваха Месогейският митр. Николай и военният министър на Гърция П. Каменос, след което св. мощи бяха положени в храма „Св. Варвара“ в едноименния район в Атика. Там Атинският архиепископ Йероним в присъствието на президента на Гърция Прокопис Павлопулос отслужи молебен.

В словото си архиеп. Йероним призова всички православни християни в Гърция „да се прегърнем един друг с кръстна прегръдка и да останем на Кръста Христов, казвайки със смирение: „Помени ни, Господи, в Твоето царство“. Само така можем да издържим, да се обичаме, да се надяваме“.

Мощите на св. Елена пристигат в Гърция по повод 80-годишнината от основаването на „Апостолики дякония“. Организацията е създадена към Св. Синод на Гръцката църква през 1936 г. и организира катехизаторската дейност на Църквата.

agia eleni 3

515338 0634982d8a a3053290cb5355a3

agia eleni 2

ImageHandler 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcpdx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.