Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

463332Днес пред Върховната рада (националното събрание) в Киев се организира молебен с православни християни от цялата страна, които настояват депутатите да не приемат двата законопроекта № 4128 "За внасяне на промени в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации" и № 4511 "За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в държави, признати от Върховната рада за страни-агресори" , чието гласуване е насрочено за днес. 

Закон № 4511 вече беше разглеждан във Върховната рада и беше отхвърлен. След редакциите днес той се предлага отново за гласуване с една неприемлива за УПЦ точка, а именно подписване на договор между споменатите юрисдикции и правителството, според който "религиозните организации се задължават да уважават суверенитета, териториалната цялост и законите на Украйна, а също и на другите религиозни организации, действащи в държавата. По определен законово ред те трябва да съгласуват с властта назначаването на своето централно и регионално ръководство, както и поканата на чуждестранни религиозни лидери. Държавата от своя страна се задължава да гарантира правата и безпрепятствената дейност на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в държава-агресор. В случай на нарушаване на законодателството, установяването на факти за сътрудничество с представители на военно-терористични групировки, а също и неизпълнение на правните норми, предвидени в законопроекта, властта има право да преустанови дейността на религиозната организация на територията на Украйна".

Московска патриаршия официално протестира срещу съдържащото в закона изискване за съгласуване на избора на предстоятеля, както и на митрополитите на УПЦ (Московска патриаршия) с упълномощените държавни органи. 

1495023399 3Промените в действащия Закон за свободата на съвестта и религиозните организации пък предвиждат улесняване на условията за промяна на каноническата юрисдикция на енориите, които при решение на енорията за преминаване към друга юрисдикция запазват правата си на собственост върху цялото църковно имущество. Този закон подпомага преминаването на енории от каноничната Украинска църква (Московска патриаршия) към някоя от двете неканонични църкви в страната - Киевска патриаршия и Украинска автономна православна църква. По сведения на т. нар. Киевска патриаршия през последните две години 40 енории са преминали от УПЦ (МП) към тях. Тези смени на юрисдикцията са придружени с разгорещени спорове за собствеността върху църковния храм и имущество. Критиците на закона твърдят, че той не определя ясно кои са "членовете на енорията", които могат да гласуват на събрание за промяна на юрисдикцията и поради това са възможни злоупотреби от страна на хора, които фактически не участват в църковния живот на енорията, но могат да повлияят на гласуването, тъй като живеят в същото населено място.

Междувременно Руският патриарх Кирил се обърна с писма към Римския папа Франциск, към президента Путин, към главите на държавите-членки от Норманската четворка, към православните патриарси и предстоятели на поместните православни църкви, към генералния секретар на ООН и към Световния съвет на църквите, в които настоява да не допускат приемането на тези репресивни спрямо Украинската православна църква (Московска патриаршия) закони. В писмото Руският патриарх ги определя като "крайно репресивни спрямо болшинството граждани на Украйна", "нацистки" и обвързва тяхното приемане със спазването на Минските споразумения за прекратяването на военните действия в Донбас.

Главният спонсор на УПЦ (МП) опозиционният депутат Вадим Новински предупреди, че приемането на тези закони ще доведе "до разпалването на религиозни войни" в цяла Украйна, ще започнат протести и стълкновения. Говорителят на УПЦ Ирпенски епископ Климент заяви, че законите връщат страната във времето на комунизма и "ще предизвикат Божия гняв срещу Украйна".

Срещу приемането на тези законопроекти се обявиха и представители на Католическата църква в Украйна, лутеранската и еврейската общност. За неприемлив го считат и онези архиереи на каноничната Украинска църква, които вярват, че решаването на църковния въпрос в Украйна днес може да се реши само чрез получаване на автокефалия на Украинската църква.

Проблемът с политическото влияние на Кремъл чрез структурите на каноничната Църква в Украйна се засили след разкриването в края на миналата година на кореспонденция на украинския директор на "Института за държавите в ОНД" Кирил Фролов, която разкри връзки на йерарси и свещеници в Русия и Украйна с политически и военни центрове в двете страни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcpqc 

Разпространяване на статията: