Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

img 6353Тригодишната присъда на руския блогер Руслан Соколовски, която бе обявена в началото на месеца от руския съд в Свердловска област, провокира силно негативно отношение към Православната църква в Русия. Руслан Соколовски бе осъден за "обида чувствата на вярващите" по т.нар. "дело с покемоните". През август миналата година 21-годишният блогер публикува видео, в което се вижда как лови покемони в църквата "Храм-на-крови" в Екатеринбург (мястото на разстрела на последния руски император Николай II), придружен с "оскърбителни за чувствата на вярващите" коментари към играта. В блога на младежа има и други клипове с предизвикателни и обидни послания към различни социални групи, включително болни от Даун, безнадеждно болните в хосписите и др.

Самият Соколоски счита за успех условния характер на присъдата, която му донесе популяростта, която всеки блогер желае. 

Въпросът, който дискутират в руските медии, е може ли хората да бъдат съдени като престъпници не за постъпки, а за думите си, тоест за своите възгледи. Аргументите за осъдителната присъда създадоха в обществото представата, че Соколовски е съден заради атеистичните си възгледи: според съдията оскърбяването на чувствата на вярващите се състои в "отричането на съществуването на Бога, отричането на съществуването на основателите на християнството и исляма Иисус Христос и Мохамед, като по този начин обвиняемият е извършил престъплението, предвидено в ал. 1 на чл. 148 на Наказателния кодекс". В резултат редица публични личности заявиха атеистичните си възгледи по медиите с въпроса дали това вече се счита за престъпление в страната. 

Пасиви за Църквата носи и фактът, че делото е инициирано по жалба на свещеник (който прочел за този оскърбителен видеоматериал в местен вестник), както и това, че законът за "защита чувствата на вярващите" засега се използва само от православни християни.

Все по-големият брой съдебни искове обаче закономерно доведе и до жалби от други религиозни хора с оскърбени чувства, този път от страна на православните. Така например, баптистите в Угут, Сургутски район, обвиниха местния православен свещеник, че е оскърбил техните чувства със словото си на 9 май по случай "Деня на победата". Тогава православният свещеник казал, че баптистите и петдесятниците са "пречели на победата на Русия във Великата отечествена война". Веднага след това местните протестанти подали жалба в полицията, че "се чувстват оскърбени" и настояват срещу свещеника да бъде повдигнато обвинение за нарушение на въпросния закон.

За подобен парадокс писа неотдавна в своя блог и известният руски богослов дякон Андрей Кураев, който получил обаждане от следовател, че православен гражданин се "почувствал оскърбен" от препечатан (през 2012 г.!) в неговия блог "оскърбителен за Бога коментар", макар че самият дякон Андрей Кураев е критикувал въпросната статия. Читателят сезирал прокуратурата за оскърбените си чувства и постъпилото заявление станало повод за привикване на разпит на адвокати и обвиняеми, насрочване на очна ставка между оскърбения гражданин и обвиняемия и т. н. 

Законът за защита на чувствата на вярващите беше приет преди три години и тогава мнозина предупреждаваха, че той може да се превърне в закон за репресии срещу противниците на Църквата. Превръщането на православните възгледи в държавна идеология, охранявана с репресивния апарат на държавата, не води до повишаване на авторитета на Църквата, а обратно - отблъсква хората от Православието, които виждат в него поредната силово налагата идеология, заменила марксизма-ленинизма. "За такава "защита на духовните ценности" нашата държава харчи толкова средства, колкото и за борба с тероризма", недоволстват хората.

Православната църква се опитва да се разграничи от тези дела. Така например, говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда заяви, че делото срещу Соколовски не е дело на Църквата срещу Соколовски и че местната епархия няма отношение към него. Възпитаници на семинарията в Екатеринбург също протестираха срещу съдебния процес и присъстваха с расо на заседанията, за да покажат, че не се чувстват "оскърбени" от атеистичните възгледи на блогера. Голяма част от епископата и свещениците обаче подкрепят както подобни дела, така и действието на спорния закон и считат, че оскърбяващите Бога трябва да бъдат съдени като престъпници. 

Не липсват и други реакции: популярният православен портал "Православие и мир", който е социално ориентиран, се обърна към Соколовски с предложение да участва заедно с доброволци от техните проекти в грижата за хората в хосписите, за да види отблизо живота на тези болни, както и да участва в серия видеообръщения, които да привлекат общественото внимание към този проблем. Кметът на Екатеринбург също заяви, че ще го привлече за работа като доброволец в местния хоспис, тъй като характерният за тази възраст "юношески нихилизъм" трябва да бъде коригиран чрез включване в доброволчески инициативи в обществена полза, както и да бъде насърчен да завърши висше образование.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcp86 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.