Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

18402801 1509441189127340 1358844853650442337 nС тържествена света Литургия, възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим – Главен секретар на Св. Синод – Българската православна община в Хамбург отбеляза през изминалата събота 10 години от основаването си. В празничната света Литургия взеха участие и протойерей Щефан Грос от енорията в Кьолн-Бон, о. Сергий Ненов от Щутгарт, както и свещеници от Руската, Румънската и немскоезичната Руска православна църква в града. Специално за празника бяха дошли също така берлинският свещеник о. Любимир Леонтинов, о. Антоний Найденов, който края на 2007 г. започва служение като първи свещеник на общината в Хамбург, епархийският съветник д-р Христо Беров, почетният консул на България, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, неуморно подкрепящ енорията от началото на съществуването й, както и представители на католическата и протестантска църква в града. Свещеноиконом Юлиян Ангелов от Берлин, който подкрепя общината в ханзейския град от самото й начало, не успя да присъства на празника поради неотложни служебни причини.

BPCO Hamburg 9След Евхаристийния канон митрополит Антоний поздрави енорията в Хамбург и изрази радостта си, че е успяла да устои на трудностите през годините, свързани най-вече с намиране на помещения за богослужения, и от основаването си досега не спира да прави възможно провеждането на Божествената света Литургия всяка неделя. Владиката наблегна на това, че Църквата е не просто „сграда от камъни, а здание от човешки души” и окуражи енориашите в Хамбург да продължават усилията си за сдобиването със собствен православен храм.

Митрополитът и епископ Герасим поздравиха инициативата на общината за провеждането на годишен конкурс за  детска рисунка като владика Антоний подчерта, че по този начин децата получават неповторимата възможност да се докоснат до темата за Бога, а епископ Герасим сподели радостта си от известността на Хамбургския конкурс вече в цяла България. Двамата духовници оглавиха журито на тазгодишния конкурс и имаха нелеката задача да изберат заедно с останалите членове на журито 13 от над 100 прекрасни рисунки, сътворени от деца от Хамбургската енория, но в мнозинството си от редица български градове. Пред пъстрите стени с детските творби в преддверието на храма бяха обявени имената на децата, чиито рисунки ще влязат в календара за 2018 г.(Виж: https://www.facebook.com/pg/Bulgarische-Orthodoxe-Kirche-Hl-Kyrill-und-Hl-Methodius-Hamburg-222951744385332/photos/?tab=album&album_id=1811509322196225).

BPCO Hamburg 3Освен чудесните детски интерпретации на конкурсната тема за Божието царство, гостите на празника имаха възможността да видят и фотоизложбата на Милена Апостолова „Вяра“ със снимки, пресъздаващи мигове от църковния живот на общината в Хамбург.

Два дни по-рано, на самия храмов празник, посветен на светите равноапостолни Братя Кирил и Методий, енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, придружен от църковния хор, отслужи празнична вечерня в рамките на Европейската седмица в гр. Хамбург, а броени седмици преди честването на юбилея общината посрещна първата си олтарна икона, изографисана с мозаечна техника от българската иконописка Теодора Йорданова, която в момента изработва още три икони в същия стил за преносимия иконостас в Хамбург.

Честванията на 10-годишнината от създаването на Хамбургската енория започнаха още през м. март с концерт на Българския православен хор от Берлин и ще се разпрострят до края на годината, когато в Хамбург ще се проведе първата седмица на Православието (съвместно с Академията за световни религии към Хамбургския университет и Икуменически център Хафен Сити) с участието на проф. д-р Георги Каприев и д-р Смилен Марков. Тогава ще бъде организиран и детският празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния художествения конкурс и детските рисунки ще бъдат предложени на благотворителен търг.

 Митрополит Антоний и епископ Герасим:

BPCO Hamburg 10

 

Хористи от Българската и Румънската православна енория огласиха празничната литургия:

BPCO Hamburg 4

Храмът беше пълен с дечицата от енорията, които редовно се причастяват:

BPCO Hamburg 5

Г-жа Вероника Пилкен, представител на католическата архиепископия в Хамбург, и български миряни поздравяват домакините и поднасят подаръците си:

BPCO Hamburg 6

 Мелнишки епископ Герасим обявява имената на победителите от тазгодишния конкурс:

BPCO Hamburg 7

Празнична торта под формата на Евангелие, приготвена специално от оперната певица Людмила Георгиева:

BPCO Hamburg 11

Проф. д-р Имайер дава на о. Кръстин пейзаж от Царевец, подарен му от първия митрополит на Западна и Средноевропейска епархия  Симеон при първата тяхна среща през 2003 г.:

BPCO Hamburg 14

Деца от енорията поздравяват гостите с песничката „Кой направил е цветята”:

BPCO Hamburg 15

В свободни разговори след вечернята по време на приема на терасата в Икуменическия център в Хафен Сити:

 BPCO Hamburg 18


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcp83 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.