Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

stefan-fonetПредстоятелят на Македонската православна църква Скопският архиеп. Стефан обяви преди седмица, че Св. Синод на Македонската църква на свое заседание е взел решение да възобнови диалога за разрешаване на проблема с каноничния статут на тяхната църква. За тази цел синодът е решил да изпрати писма до Вселенския патр. Вартоломей, до Московския патр. Кирил и до Сръбския патр. Ириней. Архиепископ Стефан заяви пред македонските медии, че той очаква в предстоящите разговори „историческите и процедурни формалности да отстъпят място на любовта”.

Дебърско-Кичевският митр. Тимотей заяви, че според него политиците не могат да разрешат нито един църковен проблем и че разговорите за признаването на автокефалията на МПЦ трябва да се водят на църковно, а не на политическо равнище.

Македонската църква обявява автокефалност през 1967 г. и така се отделя от Сръбската патриаршия. Оттогава досега тя няма канонично общение с останалите поместни православни църкви. През 2009 г. тя добави към името си „Охридска архиепископия”, защото преди това, през 2002 г., Сръбската православна църква учреди своя Охридска архиепископия на територията на съседната ни държава. Св. Синод на БПЦ не реагира на никое от тези две тежки предизвикателства към историята на родната ни църква.

Сръбската православна църква поставя като условие за започването на разговори освобождаването от затвора на архиепископ Йован (Вранишковски), бивш Велешки епископ на Македонската църква, а понастоящем предстоятел на Православната охридска архиепископия, образувана в Македония от Сръбската патриаршия. Архиепископ Йован вече седем години излежава присъди в македонски затвор за „разпалване на национална и верска омраза”. Правозащитници, верски и политически институции от страната и чужбина обявяват тези присъди за несправедливи, но няма отклик от македонска страна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99wkq 

Разпространяване на статията: