Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

8Антиохийската патриаршия прекъсна евхаристийно общение с Йерусалимската църква заради спора за каноническата принадлежност на територията на Катар. В съобщенията на прес-центъра на Антиохийския Св. Синод се казва, че на 29 април т. г. в сградата на Баламандския институт „Св. Йоан Дамаскин” е бил извънредно свикан светият Антиохийски събор под председателството на патриарх Йоан X. На заседанието са присъствали още десет митрополити и седем епископи. Те са обсъдили развитието на конфликта между Антиохийската църква и Йерусалимската патриаршия, като в официалното съобщение се описва следното развитие на проблема:

„На 4 март 2013 г. Йерусалимската патриаршия избра архимандрит Макарий за предстоятел на новосъздадената от Йерусалим архиепископия на Катар, която териториално се намира в юрисдикцията на Антиохийската църква като структурна единица на архиепископия Багдад, Кувейт и Арабския полуостров. На 10 март същата година архимандрит Макарий е бил ръкоположен за епископ и възведен в митрополитски сан с титула „Катарски митрополит” въпреки активния протест на Антиохийския патриарх, изразил пред Йерусалимския и Вселенския патриарх своето недоволство в телефонни разговори. След това, на 6 и 8 март 2013 г., Антиохийският патриарх подкрепя устния си протест с послания към Йерусалимския и Константинополски патриарси”.

По-нататък от съобщението става ясно, че следват активни преговори с „другите поместни православни църкви относно споменатите действия на Йерусалимската църква, заплашващи целостта на едната, свята, съборна и апостолска Вселенска църква”. По инициатива на Вселенска патриаршия в Гърция през лятото на 2013 г. се провеждат преговори, които довеждат до подписване на съглашение за закриване на Йерусалимската архиепископия в Катар и за регулиране на присъствието на Йерусалимска патриаршия на територията на Катар „според установената църковна традиция”. Според Антиохийска патриаршия Йерусалимската църква не е изпълнила договореностите от това споразумение и затова в края на годината Антиохийската църква е определила двумесечен срок-ултиматум за решаването на проблема, след което щяло да последва прекъсване на евхаристийното общение. Този срок не е спазен заради събора на предстоятелите през март т. г. във Фенер, но тъй като проблемът не е влязъл в дневния ред на заседанията и заради послание на Йерусалимския патриарх от 29 февруари т. г., в което той обявява за влизането на „Сирия и Арабия” в юрисдикцията на Йерусалим. Това води до получилото широк отзвук решение на Антиохийската патриаршия да не подпише решенията на Събора на предстоятелите и да не участва в богослужението в Неделя православна в патриаршеския храм във Фенер.

Сега Антиохийската патриаршия е взела решение да престане да споменава в диптиха Йерусалимския патриарх и да прекъсне евхаристийното общение между двете църкви. Тя се обръща към Вселенския патриарх с молба да уведоми останалите църкви за това решение и да съдейства за разрешаването на конфликта, застрашаващ единството на православното свидетелство.

По информация на Православие.ru


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99wqh 

Разпространяване на статията: