Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

 MG 2250„Радост за цялата Българска православна църква” нарече Негово Светейшество Българският патриарх Неофит наградите за българския свещеник протойерей д-р Кирил Попов, които той получи на втория Международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец” в Русия. На финалния тур, провел се на 25, 26 и 27 април, композицията на прот. Кирил Попов – химн a’cappella в чест на преп. Сергий Радонежки – получи награда от международното жури и специалната награда, присъдена от Троицко-Сергиевата лавра.

„Докато писах композицията, молитвите ми бяха отправени към св. Сергий Радонежки”, разказва о. Кирил за творческия процес. При композирането той няма за цел да спечели конкурс или да се изяви като композитор; в музиката, създадена от свещеника, е вплетена любовта и почитта му към светеца.

Прот. Кирил Попов е свещеник в столичния митрополитски храм „Св. Неделя” и диргент на Хора на софийските свещеници. След завършване на Софийската духовна академия той специализира в Троице-Сергиевата лавра, където се покоят мощите на св. Сергий Радонежки. Затова и той е силно свързан с руския светец, пред чиито мощи често е отправял молитви.

Наградата, получена на големия международен фестивал, според о. Кирил, е преди всичко признание за българската музикална школа. Форумът в Русия е посветен на 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки, основател на прочутата Троицко-Сергиева лавра. Конкурсът се организира от Международния фестивал „Академия на православната музика” съвместно с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на Министерството на културата на Руската федерация.

Прот. Кирил Попов беше сред наградените и при първото издание на конкурса „Св. Роман Сладкопевец”, което завърши през април 2012 г.

На снимката: о. Кирил Попов с Хора на софийските свещеници на концерт в Софийската митрополия на Въведение Богородично, 2013 г.

Снимка: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99w3f 

Разпространяване на статията: