Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

Passau-Hochwasser-2011-e-a23542955След продължителни валежи водите на река Дунав и река Ин, които се събират при град Пасау, Югоизточна Германия, достигнаха до най-високото си равнище в историята на града и надминаха рекордното наводнение от 1501 г. На 3 юни нивото на Дунава надмина 12.60 метра и заля много сгради и улици в града. За сравнение: нормалното равнище е 4-5 метра.

Старокатолическата църква "Свето Възкресение" (alt-katholische Auferstehungskirche) в Пасау, където се помещава българската православна църковна община "Света Анна", също е наводнена. Олтарът е на метър и половина под водата. Вечерта преди наводнението да достигне рекордни нива, членовете на църковното настоятелство при храма спасиха каквото можаха, но щетите са огромни, сподели за "Двери" иконом Виктор Иванов-Цимер, енорийски свещеник в града на трите реки. Единственото добро в случая е, че българите в Пасау живеят по високите части на Пасау и домовете им не са засегнати пряко от наводнението.

За всеки случай в наводнените райони е спрян токът и занятията в училищата и университета са отменени до нормализиране на положението. Вчера беше спряна и питейната вода в града, много хора са изолирани в домовете си и откъснати от света. Службата за бедствия и военни поделения са в помощ на пострадалите. Хората се евакуират, а на желаещите да останат в домовете си с лодки се осигурява питейна вода и храна.

Това не е първото наводнение в Пасау, но най голямото в ново време. Нивото на Дунав и Ин продължава да се покачва, а дъждът не престава да вали. $Положението е трагично, - коментира о. Виктор, - само молитва към Всевишния Бог може да помогне в момента!$ Вчера о. Виктор направи молебен за пострадалите от наводнението в енорията му. Той отправи топли и сърдечни молитви към Богаq като се помоли за сънародниците ни в града и за спиране на бедствието.

3768871801


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xh43a 

Разпространяване на статията: