Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

P6030282

Най-близкият до българската граница голям сръбски град, Ниш, разположен от двете страни на река Нишава, днес празнува изключително тържествено деня на двамата свои най-видни граждани, откакто е град – празника (по стар стил) на св. Константин Велики и майка му императрица Елена. Това е светецът-император, дарил свобода на християнството и подпомогнал първите му важни стъпки като свободна религия: вътрешна организация, разпространение на вярата, засилване на християнската просвета.

По повод 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт за веротърпимост Архиерейския събор на Сръбската православна църква съвместно с Нишка епархия и градските и академични учреждения на Ниш проведе няколкодневно честване с върхова точка – днешната съборна света литургия в новоизградения в града храм на светците. Рано сутринта преди литургията беше извършено освещаването на храма. Поради стечението на много хиляди вярващи светата литургия се отслужи на открито пред храма от тридесетина архиереи начело с Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней, стотина свещеници и дякони, а песнопенията изпълни хорът на катедралния храм в Ниш „Св. Троица“.

Сред богомолците бяха кметът на града, областният управител, началниците на различните родове войски в града, представители на други вероизповедания. Бяха дошли също така свещеници и миряни от други православни църкви, а присъстваха и участниците в тридневния конгрес, посветен на св. цар Константин и християнството. По време на причастния патриарх Ириней произнесе празнично слово, в което очерта личността и делото на св. Константин и майка му Елена, говори и за важността на едикта за веротърпимост, издаден през 313 г. в Медиоланум (днес Милано).

P6030296

След литургията се проведе шествие из квартала около храма „Св. Константин и Елена“, в което участваха патриархът, архиереите, свещениците, стотици ученици от духовната семинария в града и от други училища, няколко хиляди граждани на Ниш. След шествието патриарх Ириней отслужи молебен за празника и отново поздрави с отечески слова клира и вярващите, сред които в продължение на 35 години той беше епархийски архиерей.

През месец октомври Сръбската православна църква отново ще проведе честване на 1700-годишнината от Миланския едикт, за което е поканила представители на всички православни църкви и на много инославни църкви.

P6030299

 P6030289

P6030300

P6030302

Снимки: И. Ж. Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhd9p 

Разпространяване на статията: