Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

T6-GE6P1451От 7 до 12 декември 2012 г. Вселенският патриарх Вартоломей направи официално посещение във Франция. Той беше придружен от митрополита за Франция на Вселенска патриаршия Емануил (Адамакис) и Синопския епископ Атинагор (Пекщат, викарий на митрополита за Белгия). Патриархът и придружаващата го делегация посетиха Кан, Ница, Монако и Париж.

В Кан Вселенският патриарх взе участие в Конференцията за световна политика (WPC), на която присъстваха най-високопоставени политици и икономически лидери.

На 8 декември патриарх Вартоломей се срещна с монсеньор Бернар Барси, архиепископ на Монако. Двамата духовници се споразумяха параклисът „Благовещение на св. Богородица“ отсега нататък да се използва за редовното православно богослужение в Монако. По-късно патриархът отслужи вечерня в катедралата на Монако, с която беше отбелязана 60-годишнината от основаването на православната енория „Свети Спиридон” в Ница. На следващия ден се наложи патриархът да замине за Бейрут, за да участва в опелото и погребението на Антиохийския патриарх Игнатий IV, а след това пристигна в Париж, за да продължи официалната си визита във Франция.

При посещението си в Париж Вселенският патриарх се срещна с кардинал Андре Вантроа, член на ръководството на Католическия институт в Париж. Тесни връзки свързват Вселенската патриаршия с Парижкия католически институт. След приветствието от ректора монсеньор Филип Бордейн патриарх Вартоломей се срещна с директора на изследователския отдел в докторантския департамент и деканите на шестте факултета на института.

По-късно Негово Всесветейшество посети Команския архиепископ Гавриил, управляващ Западноевропейската екзархия на руските енории към Вселенска патриаршия. Знаейки здравословните проблеми, които от няколко месеца мъчат архиеп. Гавриил, патриархът държеше лично да изрази своите благопожелания за бързо оздравяване. По-късно той посети катедралата "Св. Александър Невски“.

Официалното посещение на Вселенския патриарх във Франция приключи на 12 декември със среща с президента на републиката Франсоа Оланд в Елисейския дворец. В изявление от президентството се заявява,че положението на източните християни е било главен обект в разговора между президента и Негово Светейшество. В изявлението се казва, че "президентът е припомнил специалните исторически отношения на Франция с тези общности и беше отделено внимание на положението им днес. Той увери Вселенския патриарх в убеждението си, че най-добрият начин за насърчаване на присъствието им на Изток е да се работи в посока на промени в настоящите политики, които да доведат до утвърждаване на демокрацията и върховенството на закона."

Вселенският патриарх също проведе разговори с министър-председателя Жан-Марк Айро и с министъра на вътрешните работи и вероизповеданията Мануел Валс.

Източник: http://www.orthodoxia.be/Z-Nouvelles_2012/Visite_Patriarche_en_France.html

T6-GE6P1470

 

T6-GE6P1493


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9wax 

Разпространяване на статията: