Мобилно меню

4.0666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (15 Votes)

800px-MamakovПрез последните дни ескалира проблемът с отстранения от длъжност български свещеник в Будапеща, за който разказва БНТ. Преди две години българският свещеник в унгарската столица Стефан Мамаков е освободен от длъжност от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради неизпълнение на задълженията си и многото нарушения, които той е направил в църковната община.

През ноември 2011 г. е назначен друг свещеник - Танчо п. Ганчев Янчев, който поема духовната грижа за българите в Будапеща. Но Стефан Мамаков продължава да живее в къща в двора на българския храм „Св. Кирил и Методий“ на разноските на църковно настоятелство в унгарската столица. Безуспешни са опитите на митрополитското ръководство и на църковното настоятелство да го накарат да освободи имота. В същото време свещеникът е завел редица дела в унгарския съд срещу българското настоятелство. Той претендира за неправомерно прекратен договор и иска да получи обезщетение. И така, докато текат делата - отец Стефан продължава да живее в къщата в двора на църквата, естествено - на разноските на българите там.

Преди да стане свещеник в Будапеща Стефан Мамаков е служител в синодната палата. След като са констатирани нарушения в работата му, той набързо е ръкоположен за свещник от Старозагорския митрополит Галактион и изпратен да служи в Будапеща. Много скоро и там о. Стефан влиза в конфликт с църковното настоятелство заради редица допуснати от него нарушения и проблемът, игнориран дълго от църковните власти, ескалира сега с нова сила.

Западно- и Средноевропейска митрополия няколко пъти уведомява Св. Синод за проблема с отстранения свещеник, но митрополитите не излизат с решение по въпроса. Според директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, цитиран от БНТ, имотът, в който в момента живее отец Стефан, е държавна собственост и държавата ще реши, дали да го изгони от там, едва когато се произнесат владиците.

thumb 400x300 86843Църковното настоятелство в Будапеща сезира всички институции в България, които биха могли да помогнат, и все още очаква отговор - дали и кога някой ще принуди отец Стефан да напусне.

През това време отстраненият свещеник живее в унгарската столица на разноски на българското църковно настоятелство, а в същото време покривът на храма се руши и няма средства за ремонта му. Църквата "Свети Кирил и Методий" е най-големият български храм в Европа извън България, който е българска собственост. Построен е през 1931 г. изцяло с дарения на българи, живеещи в Унгария.

Църковният живот в него продължава благодарение на новия свещеник о. Танчо, но проблемът с отстранения Стефан Мамаков, чието решение се отлага вече няколко години, внася смут и е източник на постоянни проблеми и финансови разходи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36q63 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]