Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

100 1785 0Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий, който управлява и Южно- и Централноамериканската епархия на Сръбската православна църква, в началото на октомври беше на посещение в Доминиканската република, за да организира там църковна общност на Сръбската патриаршия. Посещението в карибската държава беше една от спирките в обиколката на митрополит Амфилохий из южноамериканската епархия.

През миналата година архиереят беше уведомен за желанието на сръбски емигранти да създадат в Доминиканската република църковна община, което беше потвърдено и от посолството на Сърбия в Куба. Сега митрополит Амфилохий въпреки сгъстената си програма успя да организира посещение на тази страна, придружаван от протодякон Игор Балабан.

Доминиканската република има две мисионерски енории на Руската задгранична църква, но от година на година се чувства все по-голяма нужда, както и навсякъде в Южна и Централна Америка, от по-силно присъствие на Православната църква в този район. Една от главните причини е големият брой православни туристи, особено от Русия. През последните петнайсетина години в страната са дошли и няколкостотин вярващи от бивша Югославия.

При посещението си в Доминиканската република митрополит Амфилохий се среща с емигрантите от бивша Югословия в селището Ла Романа, дошли от всички краища на карибската държава. В присъствието на архиерея беше основана църковна община "Преображение Христово" и веднага започна организацията за изграждане на православен храм в Доминикана. 

На място митрополитът беше посрещант от Рамон де ла Роча, почетен консул на Сърбия в Доминиканската република, който предложи да окаже съдействие в делата около организирането на енорията. По време на престоя си митрополитът извърши венчание на една брачна двойка. 

Република Доминикана със своите десет милиона жители отбелязва през последните години най-вече благодарение на туризма значителен напредък в качеството на живот, което, наред с природната красота и тропическият климат, привлича много млади и амбициозни хора от цял свят да свържат живота си с тази страна. 

Източник: сайт на Сръбска патриаршия

Превод Николай Шиндаров

100 1799

 

Венчанието на младата двойка:

100 1758


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36ddf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]