Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

shmalii3В Националния универистет за ядрени изследвания на Московския инжинерно-физически институт (МИФИ) е създадена катедра по теология. Завеждащ катедрата е Волоколамският митрополит Иларион. Началото на сътрудничеството между Руската православна църква и института датира от 2010 г., когато Руският патриарх Кирил посещава висшето училище и е осветен православният параклис там.

В интервю за в. „Известия“ заместник-завеждащият катедрата о. Владимир Шмалий (на снимката), който е завършил Московския физико-технически институт, разказва, че вече има традиции в сътрудничеството с представителите на университета. В сградата на МИФИ са се провеждали курсовете за повишаване на квалификацията за преподавателите от православните семинарии. Тогава професори от МИФИ, Московския държавен университети и други висши училища са чели лекции на богословите за постиженията в областта на астрономията, физиката, химията, науките за Земята и т. н. Сега пък богословите ще разказват на желаещите физици за историята на Църквата, вероучението, православната култура и богослужение.

Преподаването в новата катедра ще започне от пролетния семестър. Още не е съставен списъкът с лектори, но в него ще влязат както свещеници, така и светски специалисти. Сред тях може да има духовници, завършили МИФИ, като например помощник-ректора на Московската духовна академия по иновационна дейност йеродякон Радион (Ларионов).

Това не е първата катедра по богословие в технически университет. В Саровския физико-технически университет (филиал на МИФИ) такава катедра съществува от 2001 г.

Завеждащият катедрата митрополит Иларион е представил лекциите и областите за дискусии. В МИФИ ще се организират срещи на тема „Наука и религия“, „Наука и християнско богословие“.

„Сега трябва да спечелим доверието на студентите, за да разберат, че курсовете по богословие са доброволни. Искаме да направим курс по история на вероучението, който да показва връзката между фундаменталните идеи на науката и метафизиката (например идеята за безкрайността)“, разказва протойерей Владимир Шмалий.

Преподаването няма да е тясноконфесионално. „Ще се говори за християнската мисъл от 1 до 21 век. Митрополит Иларион предлага да включим курс по история на религиите, за да постави християнството в контекста на другите религиозни традиции. Една от другите хуманитарни катедри в МИФИ има предложение да подготвят този курс и ние сме отворени за сътрудничество с другите преподаватели от института“, разказва о. Владимир.

Преподаването на богословие в светски ВУЗ има светски характер. Студентите не са задължени да споделят идеите и богословските представи, които им се преподават.

Новата катедра няма за цел подготовка на свещенослужители, въпреки че още преди нейното създаване много от завършилите МИФИ са станали свещеници и служат в православни храмове в Москва и областта.

Катедри по теология има в още петдесетина ВУЗа в Русия. Сред най-известните са катедрите в Руския държавен социален университет в Москва, в Тулския, Самарския, Рязанския, Тверския и Белгородския университет и Социалния институт в Екатеринбург.

Снимка: "Татьянин день"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36crp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]