Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

DSCN3557Нов свещеник за епархията ни в Западна и Централна Европа ръкоположи Константийският епископ Антоний. Това стана по време на посещението му в Българската църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Страсбург, където епископът беше с благословението на своя епархийски митрополит Симеон от 12 до 14 октомври.

Новият български свещеник в Страсбург, Георги Стоянов, е възпитаник на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", родом е от гр. Елин Пелин и е потомък на Жегларския род, известен в България с най-големия брой потомствени свещеници, излезли от него.

С благословението на Светия Синод и епархийския архиерей кандидатът за свещеник Георги Стоянов на 13 октомври беше ръкоположен за дякон от епископ Антоний в храма на Румънската православна църква "Св. Йоан Кръстител" в Страсбург. С благословението на Западно- и Южноевропейския митрополит Йосиф към Румънската православна църква епископ Антоний оглави светата Литургия в съслужение с предстоятеля на храма свещеник Василий, енорийския свещеник на БПЦО "Св. Кирил и Методий" иконом Петър Симеонов, бащата на бъдещия дякон и свещеник протойерей Стоян Георгиев, който е енорийски свещеник в гр. Елин Пелин, и свещеник Даниел, представител на франкофонската енория към Московска патриаршия. Голяма беше духовната радост на всички българи, дошли да подкрепят молитвено своя бъдещ пастир.

Към момента БПЦО "Св. Кирил и Методий" в Страсбург се обгрижва от ик. Петър Симеонов, който е енорийски свещеник и на църковните ни общини в градовете Лион и Лил. Българската църковна община в Страсбург все още няма свое самостоятелно помещение за богослужения и използва параклиса на Цариградската патриаршия „Свети Трима светители”, където отец Петър  служи веднъж месечно. Българите се надяват, като имат свещеник, който живее в Страсбург, че ще намерят помещение за български храм, в който всяка неделя да се събират на богослужение.

Вечерта на същия ден епископ Антоний, придружен от българските свещеници и новия дякон, посети архиепископската катедрала "Св. Богородица" и се срещна с предстоятеля й. На следващия ден, 14 октомври – Петковден, епископът оглави светата Литургия в румънския храм в съслужение с предстоятеля на храма свещеник Василий, ик. Петър Симеонов, прот. Стоян Георгиев и дякон Георги Стоянов. Преди Литургията епископ Антоний пострига за четци, певци и свещоносци четирима членове на църковната ни община, които ще помагат на новия български свещеник с пеене на клира и в светия олтар. На определения момент от светата Литургия епископът ръкоположи дякон Георги за свещеник в препълнената от румънци и българи църква.

В словото си епископ Антоний подчерта отговорността на свещеническото служение, като отбеляза, че на този паметен за църковната ни община ден света Петка е събрала в него заедно българи и румънци. „Света Петка е духовен мост за румънския и българския народ, който ни прехвърля отвъд ограниченията на етническата принадлежност, защото сега много по-важна е общата ни православна вяра“ – каза епископ Антоний. Той благодари за любезното гостоприемство на Западно- и Южноевропейския митрополит Йосиф, в чийто храм беше ръкоположен за дякон и свещеник Георги Стоянов. Благодари така също на представителя на римокатолическия архиепископ на Страсбург, който беше дошъл да поздрави новия български свещеник. Накрая беше възгласено многолетствие за Светейшите патриарси Даниил и Максим, високопреосвещените митрополити Йосиф и Симеон, преосвещения епископ Антоний, румънския и български народ и за новия свещеник Георги Соянов.

След богослужението епископът се срещна с българите в Страсбург и разговаря с тях за бъдещето на църковната ни общност там.

DSCN3358

DSCN3324

DSCN3482

DSCN3560

DSCN3551

DSCN3447

DSCN3530

 

DSCN3715


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36wrw 

Разпространяване на статията: