Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

dsc04363Адмирал Джон Ставридис, комендант на силите на Нато за Европа, и комендантът на KFOR Фолкер Халбауер посетихана 11 октомври ставропигалната Лавра Печката патриаршия в Метохия. Лилянският епископ Йован, викарий на Сръбския патриарх, прие адмирал Ставридис и го запозна с богатствата на Майката на всички сръбски църкви.

Адмирал Ставридис като потомък на гърци от Мала Азия показа разбиране на сложната история на Косово и Метохия и изрази особен интерес към съдбата и запозването със сръбските православни светини в провинцията, които според него са значими не само за сърбите, но и за цялото човечество и заради това трябва да бъдат грижливо съхранявани. 

Епископ Йован изтъкна, че Печката патриарщия е символ, който е бил прицел на екстремистите през цялата си история, включително и през март 1981 г., когато манастирските сгради са запалени, много преди трагичните събития в Югославия. 

В продължителен и сърдечен разговор с Лилянския епископ Йован, адмирал Ставридис изтъкна нуждата от това да гледаме към бъдещето, макар светът, в който живеем, да е изпълнен с насилие. И адмиралът, и епископ Йован изразиха особена загриженост за събитията в Сърбия и Косово и съдбата на тамошните християни.

На 13 октомври в Печ пристигнаха Сръбският патриарх Ириней и членовете на Архирейския събор на Сръбската патриаршия, които провеждаха свое заседание. След това там заседава и комисията за Косово и Метохия на архиерейския събор под председателството на патриарх Ириней (на втората снимка). На заседанието членовете на комисията са изразили своето мнение за "косово-метохийския проблем".

Източник: официален сайт на Сръбска патриаршия

Превод: Николай Шиндаров

img 9229

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/369qy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]