Мобилно меню

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (31 Votes)

mitrofanov-o-georgiyПрот. Георгий Митрофанов коментира в обширно интервю за руското издание Daily Talking различни проблеми на съвременния църковен живот. Той отговаря и на въпрос за новата мода в Русия православните храмове да се пазят от "казаци", която намери почва и в руското подворие в София. Тази мода се появи заради ескалацията на общественото напрежение в Русия от процеса срещу групата "Пуси райът".

"В някои храмове се появи т. н. "казашка охрана" и, както казват самите така наречени казаци, в Русия църквите винаги са се охранявали от казаци. Така ли е наистина?

- Това са абсолютни глупости. Аз въобще не считам тези хора за казаци. Това е маскарад. Казакът е войн-земеделец. А тези хора са маргинали, до революцията те никога не биха могли да влязат в казашкото съсловие поради своя начин на живот. Тук отново имаме имитация, този път имитация на приобщеност към историческата традиция. Казачеството е съсловие, което беше унищожено почти напълно и сега е невъзстановимо. Да се имитира неговото съществуване е просто кощунство".

Прот. Георгий Митрофанов е член на синодалната комисия по канонизация на руските новомъченици и преподавател в Санкт-Петербургската духовна академия по история на руската църква. Автор е на много книги, между които най-голям обществен отзвук имаше "Трагедията на Русия: "забранените" теми в историята на ХХ век в църковната проповед и публицистика". Прот. Георги Митрофанов е и член на Междусъборното присъствие на Руската православна църква.

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3udcf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]