Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

0002Една от най-големите светини на Св. Гора, чудотворната икона на Божията майка "Достойно есть", беше посрещната в Солун с почести, оказвани на държавен глава. Тя пристига в града по решение на атонската управа по повод тържествата за 100-годишнината от освобождаването на града от турска власт. Монашеската общност заявява по този начин и желанието си да подкрепи гръцкия народ в периода на изпитания поради икономическата и духовната криза в страната. Богородичната икона "Достойно есть" беше посрещната от Атинския архиеп. Йероним, министъра на Македония и Тракия (резидиращ в Солун - б. р.), зам.-министри, депутати и множество народ. Церемонията по посрещането беше на площада пред Бялата кула в Солун. Иконата се съпровожда от монаси начело с протоепистата (председателстващия епистасията - изпълнителния орган на монашеското управление на Света Гора - б. р.) на Св. Гора отец Максим.

"В период на тежко изпитание гърците се обръщаме към Пресветата Дева. Държава и Църква заедно се стремят да подкрепят всички, които са подложени на изпитание от икономическата криза", заяви министърът на Македония и Тракия и изрази убеждението си, че "с Божията помощ, с помощта на Божията майка ще успеем да излезем от кризата".

BC

Иконата "Достойно есть" рядко напуска Св. Гора. Досега е била изнасяна само четири пъти - през 1963, 1985, 1987 и 1999 г. В Солун е за втори път след 1985 г. С църковно шествие иконата беше занесена в храма "Св. Димитър", където ще остане до края на месец октомври. Очаква се десетки хиляди гърци от цялата страна, както и вярващи от съседните балкански държави да се поклонят на чудотворната икона.

На 27 октомври в София ще бъде посрещната икона-копие на Богородичната "Достойно есть", изготвено в Св. Гора, която ще бъде подарена на българския народ и ще бъде изложена в патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски". Поводът са тържествата по случай 100-годишнината на храма "Св. Александър Невски", както и рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Инициативен комитет от България имаше желание у нас да пристигне оригиналната светогорска икона след приключването на тържествата в Солун, но светогорската управа не разреши иконата да напусне границите на Гърция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36k4k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]