Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

big 392636От 1 септември 2012 г. четвъртокласинците в Русия започнаха задължително да изучават предмета „Основи на религиозната култура и светска етика“. Новата учебна дисциплина се оценява нееднозначно от родителите. След 70 години изолация на Църквата от училището не всички руснаци лесно приемат факта, че в образованието се въвежда предмет с религиозна насоченост. Но има и такива, които виждат в религиозното и етическото възпитание единствен източник за нравствени ценности за съвременните младежи и приветстват възможността децата им да се образоват в това отношение.

Предметът „Основи на религиозната култура и светска етика“ (ОРКСЕ) се състои от шест модула. Родителите избират кой от тях да изучава тяхното дете: основи на светската етика, на православната, ислямската, будистката, юдейската култура, основи на световните религиозни култури. По данни на портала RELIGARE (Религаре), цитиран от в. „Московские новости“, 38% от родителите са избрали основи на светската етика, 29 % - основи на православната култура, 19 % - основи на световните религиозни култури, 3,5 % - основи на ислямската култура, половин процент са записали децата си на основи на юдейската култура. Почти 10 % не са могли да отговорят.

Новата учебна дисциплина се изучава един час седмично. Всяко училище решава как ще намести допълнителното занятие в учебния си план. Някъде съкращават някой от редовните предмети, като четене, например, някъде удължават учебната година с още 10 дена или въвеждат шестседмично обучение и четвъртокласниците имат един час и в събота.

Мнението на руснаците за полезността на преподаването на религия в училищата е разделено почти по равно: според резултати от изследване на Левада-центр, направено през януари т. г., 44% от запитаните са се изказали в полза на преподаването на основите на религията в училище, а 43% - против. 13% са се затруднили да изкажат твърдо становище.

В часовете по светска етика се изучават основите на етикета и правила за поведение. Често тази дисциплина се дава на началните учителите. „От курсовете за повишаване на квалификацията практически няма никаква полза“ – казва една от учителките в началния курс на едно от московските училища. Тя разказва пред в. „Московские новости“, че в нейното училище часовете по ОРКСЕ са въведени за сметка на урока по четене и се оплаква, че цялата информация за предмета се налага да търси в интернет, защото тя самата никога не е виждала учебника по този предмет.

Не всяко училище може да си позволи да осигури преподаването на всичките 6 модула и най-често карат родителите да избират между два модула: православие и светска етика. Правят се сборни групи от различни класове, за да се съберат по 25 ученика. Много често вярващи православни християни не се доверяват на квалификацията и качествата на преподавателите по основи на православната култура и има случаи, при които свещеници благославят родителите да изпратят децата си да учат светска етика.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев също се изказа по въпроса за новия предмет, като заяви, че тази учебна дисциплина трябва да се преподава от професионални педагози, а не от теолози. Това заявление той направи в началото на октомври на заседание на правителствената комисия по социално-икономическото развитие на Северно-Казвакзкия федерален окръг и е цитирано от агенция Блговест-инфо.

„Обръщам внимание на това, че за нашата страна е много важно този предмет да се преподава от грамотни специалисти, желателно с висше педагогическо образование, а не от теолози. Те могат да бъдат канени, това е съвсем нормално, но това е светска дисциплина, а не богословска“, заяви руският премиер.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3uddk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]