Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

200px-VloraВ рамките на инициатива за спиране на растящия брой убийства от кръвни вражди в Албания ръководството на Католическата църква издаде специално решение, че католици, които извършват убийства за отмъщение, ще бъдат отлъчвани от Църквата.

Църквата призова албанските съдебни органи да издават максимални присъди за убийство и особено за убийства за отмъщение. Църквата се застъпи за осъждане на признатите за виновни убийци на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване.

Джин Марку, председател на нестопанската организация Национален комитет за помирение, която работи за прекратяване на кръвните вражди, заяви за SETimes, че до средата на септември в Албания са били извършени 101 такива убийства за тази година. От 90-те години на ХХ век в страната са извършени 10 000 убийства за отмъщение, заявиха от Националния комитет за помирение.

Кръвните вражди са допринесли за растящия брой на убийствата в Албания, където убийствата като цяло са повече отколкото в която и да било друга балканска страна, казаха от Института за демокрация и посредничество в Тирана. През 2009 г. е имало по 2,7 убийства на 100 000 души, а броят им през 2011 г. се е повишил на 4 на 100 000 души.

Луидж Мила, началник на Комисията по правосъдие и мир, която си сътрудничи с Католическата църква за потушаване на враждите, каза, че ситуацията в Северна Албания "е изключително отчайваща и безнадеждна." Той каза, че много семейства живеят в изолация, защото се страхуват, че ще станат мишена на кръвни вражди.

"Има много деца, които не ходят на училище... Има мъже, които чакат по цял ден, всеки ден, да убият или да бъдат убити," каза Мила. "Тази година броят на убийствата се повиши ненадейно и без обяснение, но във всеки случай не е добро."

Източници от диоцеза казаха, че са започнали да изготвят решението, след като 17-годишно момиче и дядо му били убити от вражеска фамилия.

"Хората, които бъдат засегнати от това решение и се разкаят или изкажат съжаление по-късно, трябва да покажат публично разкаянието си, да поправят нанесената несправедливост, да изтърпят наказанието, предписано от закона, и да получат прошка чрез света изповед", се казва в решението, подписано от епископите Анджело Масафра от Шкодра, Лучиан Августини от Сапа и Отавио Витале от Лежа.

"Ние сме истински обезпокоени от големия брой убийства и престъпни актове, извършени през 2012 г.", каза Августини. "Тази година нашето безпокойство расте от ден на ден, слушайки свещениците, които идват при нас, и знаейки, че има все повече и повече домашно насилие, употреба на сила в отношенията между хората и отмъщения и кръвни вражди."

Според Националния комитет за помирение има над 1300 албански семейства, живеещи в изолация, и 700 деца, които не ходят на училище, защото се опасяват, че ще станат жертва на кръвни вражди. Споровете за имоти в селските райони на страната са отнели живота на 7800 души през последните две десетилетия, а други загиват в спорове за семейна чест или незаконен трафик на жени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3wf4w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]