Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Днес Върховният съд на Италия със свое решение отхвърли начина на прилагане на разпоредба, издадена от правителството на Марио Монти, с която се очакваше Католическата църква в страната да бъде задължена от 2013 г. да заплаща данък върху приходите от своите недвижими имоти. „Прилагането на тази мярка надвишава компетенциите на министерството на финансите в Рим” – се казва в решението на Върховния съд. Коментатори подчертават, че правителството Монти до края на годината ще трябва да направи промени в съответната разпоредба, за да се увенчаят с резултат усилията му да не се губят приходи от облагането на недвижимите имоти, които Католическата църква на територията на Република Италия използва за търговска дейност. Става дума предимно за хотели, отдавани под наем жилища и магазини. „Готови сме да направим нужните промени в предвидените срокове”, заяви заместник-министърът на финансите Джанфранко Полило.

 

Според сдружението на италианските общини (Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, ANCI) възможното плащането на данъци от Католическата църква върху използването на недвижимите й имоти би донесло на държавната хазна поне 700 милиона евро годишно.

 

В случай че правителството на М. Монти не успее да отговори на изискванията, които е поставил Върховният съд на Италия с днешното си решение, ще се наложи да покрие „празнината” с въвеждането на други данъци, твърдят експерти.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3wf8w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]