Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

2912На 6 октомври свещеноиконом Недялко Калинов, енорийски свещеник в българския храм в Мюнхен, отслужи божествена света литургия на български език за нашите сънародници в Щутгарт, Германия. Богослужението беше извършено по покана на Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт. Понеже българската църковна община там не разполага със свой храм, св. Литургия се отслужи в руската православна църква "Св. Николай“. Иподякон Райко Синев помагаше на о. Недялко, а песнопенията бяха изпълнени от малък хор под диригентството на г-жа Димитрина Илиева – Заксенрьодер.

В своята проповед свещеникът изрази радостта си от факта, че в последно време в една от най–старите български църковни общини в Западна Европа има динамично развитие и че много вярващи дойдоха на литургията. Въпреки че той е силно ангажиран със своята дейност в Мюнхен и допълнително обгрижва българската енория в град Манхайм, отец Недялко обеща своята подкрепа за провеждане и в бъдеще на богослужения в Щутгарт.

Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт е основана още през 1984 г. и е един от основните инициатори за празнуването на паметта на светите братя Кирил и Методий в Елванген. Поради смяната на поколенията дейността ѝ в последните години беше отслабнала, но с идването на нови сънародници от България интересът и желанието за активен църковен живот нараснаха силно. С благословението на Константийския епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, беше проведено учредително събрание през лятото, на което се избра ново църковно настоятелство.

Желаещите да се запознаят с българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт могат да посетят нейната страница във facebook (тук), на която винаги може да се намери актуална информация. Членовете на общината си организират редовните  срещи в петък в кафенето за култура и изкуство "Gant" (Gerokstr. 12, гр. Щутгарт). При конкретни въпроси можете да се освържете с председателя на църковната община Валентин Кърлев, богослов, на emailvkarlev@web.de.

Снимки:Теодора Сакалийска (Teodora Sakaliyska)

2921

2882

2823

2965


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3wruw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]