Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

1_80.jpgНа заседание на Св. Кинотис на 1 май т.г. управата на Света Гора е взела решение да изпрати в България за постоянно пребиваване точно копие на чудотворната икона на Божията майка "Достойно ест", съобщава гръцкият всекидневник "Катимерини". Св. Синод на Българската църква и обществени организации в България (Балканско атонско сдружение) бяха изпратили молба до Св. Кинотис да бъде донесена за поклонение у нас една от най-големите светогорски светини - чудотворната Богородична икона "Достойно ест". Неотдавна игуменът на Хилендарския манастир Методий съобщи за Българското национално радио, че ще подкрепи молбата на патриарх Максим иконата да дойде в България.

Оригиналната икона "Достойно есть" е изнесена от Света Гора за първи път през 1966 г., когато с военен кораб е донесена в атинското пристанище Пирея и остава в Атина няколко дена при денонощно поклонение на вярващите пред нея.

Историята на този чудотворен образ на Божията Майка е свързана с български скит в близост до Карея, административното средище на Атон. Според преданието Божи ангел се явил на монаха в този скит и му посочил да добави пред песента "Честнейшую херувим" думите: "Достойно е, наистина, да те ублажаваме, Богородице, вечно блажена и най-непорочна, и майка на нашия Бог", дори изписал с пръст върху каменната плоча думите на песента. От онова събитие е останало и името на скита "Достойно ест". По традиция той се населяваше от монаси с български произход, макар да е на територията на гръцкия манастир "Пантократор".

От векове тази изключително почитана икона се пази в протатския храм в Карея, като се смята за обща закрилница на всички обитатели на светата планина (Света гора). Затова и върху рамката й са положени печатите на 20-те светогорски манастира, колективен суверен на монашеската територия върху полуострова Атон, най-източния "пръст" на полуостров Халкидика. Копия на иконата има във всеки един от 20-те манастира на Св. Гора.

Установен е и празник на тази икона, при това двоен: на втория ден на Пасха (Светли понеделник) и на 11 юни, с която дата се свърза чудото с изписването на песента "Достойно ест".

От 13 години в храма "Св. Николай" в столичния квартал Бухово се съхранява коние на иконата "Достойно ест". Всеки петък пред нея се отслужва акатист на пресвета Богородица. Преди десет години Емил Михов, жител на Бухово, посещава Света Гора и е впечатлен от иконата "Достойно ест". Той поръчва да бъде изработено нейно копие, което иска да донесе в енорийския си храм в Бухово. Копието е осветено в руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон”. След перипетии около изнасянето й от Атон и внасянето в България, иконата пристига в Бухово и вече много години е обект на поклонение на богомолци от цялата страна. 

По повод юбилея е издадена книга за свещеното изображение, събрани са чудеса, станали с нея, както и служба на иконата (тук) . 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au33 

Разпространяване на статията: