Мобилно меню

4.0416666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (24 Votes)

40На 1 май се проведе съвещание на Св. Кинотис - управата на Св. Гора с участието на игумените и на представителите на 20-те манастира (този събор се нарича "двоен", за разлика от нормалния състав на св. Кинотис, в който влизат само представителите на 20-те манастира) по повод желанието на гръцката държава да обложи с данъци недвижимото светогорско имущество извън Атон. Гърция от много години се опитва да наложи промяна в данъчните облекчения на светогорските манастири по отношение на имуществото им извън монашеската република, но досега тази инициатива е безуспешна. На драматичното заседание в понеделник светогорци взеха решение да обявят, че Св. Гора е подложена на гонение и затова замразява отношенията си с гръцката държава.

Висшият ръководен орган на монашеската общност е решен да прибегне до "морална и материална помощ" на православни държави (славянски) и на първо място до тези, които притежават манастирска собственост на Атон - Русия, Сърбия и България. Те поставят краен срок на гръцката държава до 15 май.

Управата на Св. Гора обвини гръцката държава в подигравателно отношение и изпрати ултиматум, че прекъсва автоматично отношенията си с нея след 15 май, когато се предполага, че ще има ново правителство, ако исканията й не бъдат удовлетворени. От тази дата също така Св. Гора ще обяви, че е "под гонение" и ще се обърне за помощ към други държави.

Манастирите настояват да не се облага имуществото им извън Атон като апартаменти, магазини и други недвижими имоти, дарени или закупени от манастирите с мотива, че от тях черпят приходи за поддръжката на манастирите и за издръжката на хилядите поклонници, които идват всяка година. Те настояват това имущество да има същия статут като това вътре в Света Гора. Държавата обаче настоява то да бъде облагано, но досега не прилагаше закона на практика. Сега обаче в условията на остра финансова криза и затягане на финансовата дисциплина манастирите са заплашени да получат санкции като неизрядни данъкоплатци. Това предизвика гнева на монасите.

Предишното правителство, твърдят монасите, подложи това имущество на облагане, но същевременно поддържаше очакване у монасите, че ще бъде направена специална законова разпоредба, която ще уреди въпроса. "В продължение на три години си играха с нас. Това е вече пределът. Нашите представители, които идваха и си заминаваха от Атина, за да се срещат с министри и чиновници, бяха успокоявани, че има законодателно решение за нашето изключване от това данъчно облагане. Обаче не се случи нищо. Ще чакаме и до изборите и отговорът ни след това ще бъде суров.

Законът, който не е нов, вече е бил приложен към офис-сграда на един от атонските манастири, която се ползвала от общински служби. Те не са изплатили месечния наем към манастира с мотива, че удържат дължимите към общината данъци.

През последните години отношенията между Гърция и Света Гора постоянно се влошават - първо заради преустановяване на финансирането за цифровизиране на историческите артефакти в манастирите, след това последва случаят с Ватопед и накрая дойде законът за облагане на недвижимото им имущество извън Света Гора.

Света Гора не за първи път плаши Гърция с Русия. През изминалата година отново е било взето решение да се потърси подкрепа от Москва в спора с гръцкото правителство. Това предизвика паника в правителството на Папандреу и се заговори дори за предателство на светогорците. Водеща роля в контактите с Москва играе Ватопедският манастир и неговият игумен Ефрем. Руската намеса в делото Ватопед допълнително усложни ситуацията и доведе до втвърдяване на гръцката позиция по отношение на Ватопедския игумен, който прекара няколко месеца в затвора и беше освободен под гаранция за 300 хиляди евро. Някои медии наричат случващото се "отмъщението на Ефрем" и твърдят, че той играе водещата роля в организирането на монасите и прокарването на руското влияние. Миналогодишното решение на светогорската управа е било отменено, но видимо това е било временно. Сега Атон използва "византийската дипломация", според която решението се взема, но то влиза в сила след изтичането на определен ултиматум.

Света Гора е упълномощила държавния представител там Аристос Кашмироглу да води преговорите с властите.

Източник: В. Катимерини

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au3a 

Разпространяване на статията: