Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

мощи2Вселенската патриаршия е изпратила писмо до всички предстоятели на поместните Православни църкви, за да ги уведоми за кражбата на св. мощи на св. Анастасия Фармаколитрия (Узорешителница) от едноименния патриаршески и ставропигиален манастир недалече от Солун. Решението за писмата е взето от Св. Синод на Цариградската патриаршия на последното му заседание с цел да се предотврати опит на крадците да продадат части от мощите на различни енории, църкви и манастири. Писмото ще бъде изпратено не само до каноничните православни църкви, но и до властите в страните, където има и схизматични църковни общности и клирици, съобщава гръцката агенция Amen.gr. Информацията за кражбата е придружена със снимков материал и подробно описание на мощите.

"Ежедневно се молим да се намерят откраднатите мощи на нашата светица, която е толкова почитана от вярващите. Това е истинска трагедия. Нашият манастир се потопи в дълбока скръб. Отправям призив към тези, които са извършили това престъпно и богохулно действие, да върнат св. мощи на св. Анастасия Фармаколитрия тук, в нейния манастир, на който принадлежат", заяви игуменът на манастира, Милетски митрополит Апостол.

Св. Синод на Цариградската патриаршия е изразил подкрепата си за митрополит Апостол в голямото изпитание, на което е подложен историческият манастир, който съхранява мощите на св. Анастасия от IX в. и ги е опазил досега от всички исторически превратности. Игуменът е съкрушен и преживява загубата на мощите като лична трагедия. Според него крадците са имали за единствена цел да откраднат мощите на светицата и свързани с тях мощехранителници, защото са оставили непокътнати други св. мощи, както и ценни исторически предмети.

Saint AnastasiaМощите на св. Анастасия бяха откраднати на 22 срещу 23 април от едноименния манастир край Солун, когато в Гърция честват по нов стил св. Георги Победоносец. Откраднати са мощехранителница с нейната св. глава, мощехранителница с нейния крак, обща мощехранителница със св. мощи на св. Анастасия, св. Параскева и св. Модест, както и един кръст, който стоял на св. престол. Мощехранителниците са от периода след 1830 г., когато манастирът е бил изгорен.

Св. великомъченица Анастасия Фармаколитрия, наричана още Римска, Илирийска, Узоразрешителница (като превод на названието Фармаколитрия - б. р.) е раннохристиянска мъченица от 3 век. Паметта й се чества на 22 декември. Великомъченица Анастасия е най-известната светица с това име. Почитта към нея е била разпространена от най-дълбока древност в целия християнски свят.

Остров Св. Анастасия край Бургас носи името си от едноименния монашески скит "Св. Анастасия Фармаколитрия". На острова се е съхранявала прочута чудотворна икона на светицата, чиято съдба сега не е известна. Манастирът на светицата на остров (Св.) Анастасия е празнувал храмовия си празник по изключение на 15 август, в деня на Божията майка, тъй като през декември той бил труднодостъпен за множеството поклонници, които се стичали в монашеската обител.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aukc 

Разпространяване на статията: