Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

chernobylНа 26 април, в деня на 26-годишнина от аварията в Чернобилската атомна централа, Чернобилският митр. Павел, игумен на Киево-Печерската лавра, посети Чернобил, където отслужи св. Литургия в храма "Св. пророк Илия" в т. нар. "забранена зона". След това беше извършена официалната канонизация на протойерей Сергий Бондаренко. Решението за включването на отец Сергий Бондаренко към лика на местно почитаните светци е взето от синода на Украинската православна църква през юни 2011 г. Житието на новия светец е било прочетено от митр. Пантелеймон, а присъстващите свещенослужители са се поклонили на иконата на новопрославения свещеномъченик Сергий. Митр. Павел изрази голямата радост на местната църковна общност, че ще имат свой светец-покровител. В словото си украинският йерарх се спря и на подвига на хората, поели първия удар на катастрофата в Чернобил, жертвали живота си за спасението на ближните. "Няма по-голяма любов от тази, да положиш душата си за своите приятели. Тези думи се отнасят за тези, за чието упокоение в Бога се молим особено много днес. Сред тях може би е имало и невярващи хора, но със своята саможертва да са изпълнили главната заповед на любовта и ние се надяваме, че Господ ще им въздаде за този подвиг", заяви митр. Павел.

Свещеномъченик Сергий Бондаренко е приел свещен сан в Киево-Печерската лавра през 1907 г. и е бил изпратен на служение в родния си град Чернобил. През 1933 г. е бил арестуван по лъжливо обвинение и три години излежава несправедлива присъда в затвора. След освобождаването си се връща към свещеническото служение в храма "Св. Илия" в Чернобил. Вярващите обичали своя добър и ревностен пастир. През 1937 г. атеистичната власт му отправила нови обвинения, едно от които е, че отец Сергий молел да не се закриват православните църкви. Властите обещали да го пуснат, ако навръх Великден каже на вярващите да не вярват в Бога. На Пасха свещеникът се обърнал към своето паство с думите: "Христос воскресе!" и осветил традиционните пасхални хлябове. След това бил арестуван. Мъчили го, за да се отрече от Бога. Отец Сергий търпеливо понесъл всички тези страдания и бил разстрелян на 21 август 1937 г. Чернобил ще празнува деня на неговата памет на същата дата. Мястото на погребението на отец Сергий не е известно. 

Отец Сергий Бондаренко е една от многото жертви на т. нар. "безбожна петилетка", обявена от Сталин за периода 1932-1937 г. За тези години безбожната власт си поставя за цел да унищожи християнството в СССР и да избие православния клир. За този кратък период Руската православна църква дава стотици хиляди жертви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aukf 

Разпространяване на статията: