Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

pregnantteen2На 26 април в Страсбург се проведе конференция "Сурогатното майчинство: нарушаване на правата на човека" в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщава Патриархия.ru. Актуалността на конференцията е свързана с подготвяната в Комитета на министрите на Съвета на Европа препоръка за правата и правния статут на децата и отговорността на родителите, която съдържа признаване на легитимността на сурогатното майчинство. Освен това понастоящем в Европейския съд по правата на човека има два съдебни иска от френски граждани с молба да им бъдат признати родителски права върху дете, родено от сурогатна майка в САЩ.

Конференцията е организирана от Европейския център за закон и справедливост в сътрудничество с няколко европейски неправителствени организации, а също така благодарение на подкрепата на Европейската народна партия в ПАСЕ. Участие в конференцията взеха дипломати, депутати и обществени дейци от различни европейски страни, както и представители на Руската православна църква при Съвета на Европа в Страсбург, представителят на Ватикана в Страсбург и др.

Център на конференцията беше докладът "Сурогатното майчинство: нарушаване на правата на човека", изготвен от Европейския център за закон и справедливост. В документа се говори за нарушаване на правата на жените и възникващата комерсиална експлоатация върху тях, а също така за трудностите при определяне на родителските права, тъй като в процеса на зачатие, износване и възпитание на детето могат да бъдат въвлечени до 6 души (два донора на полови клетки, сурогатната майка, нейният мъж, "юридическите" родители на детето). В документа се подчертава и проблемът за бъдещата самоидентификация на детето, родено от сурогатна майка, и за неговото психологическо здраве. Изброени са и конкретни случаи за нарушаване на правата на човека, свързани със сурогатното майчинство.

На конференцията беше приведена информация за законодателния статут на сурогатното майчинство в различни страни в Европа. В повечето страни от Съвета на Европа то е забранено. Разрешено е в Армения, Великобритания, Гърция, Грузия, Русия и Украйна. При това само във Великобритания сурогатната майка има право да остави при себе си детето на основание на естествената връзка, възникнала по време на бременността и раждането. Във всички останали страни, които разрешават сурогатното майчинство, сурогатната майка е длъжна да се откаже от своите родителски права още преди раждането на детето.

Представителят на Руската църква игумен Филип (Рябих) представи становището на Руската църква по този въпрос, изразено в нейната "Социална концепция" в раздела "Проблеми на биоетиката". Като алтернатива на двойките, желаещи да ползват услугите на сурогатни майки, той предложи да им се дава възможност да се свързват с жени, които искат да направят аборт. По този начин хората не само ще могат да имат желаното дете, но и ще спасят неговия живот, както и ще предпазят жената от греха на детеубийството.

Фракцията на Европейската народна партия в ПАСЕ призова депутатите да се подпишат под декларацията, в която сурогатното майчинство се признава за нарушаване на правата на човека и унижаване на човешкото достойнство. Подписването на този документ остава отворено до лятната сесия на ПАСЕ. Декларацията вече е подписано от около 100 души. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aukq 

Разпространяване на статията: