Мобилно меню

4.7446808510638 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (47 Votes)

pri4astieВолоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, коментира през Светлата седмица практиката на някои свещеници да не разрешават на вярващите да се причастяват на Пасха и през Светлата седмица, защото през нея постът е забранен. Според митрополит Иларион приобщаването със св. Тайни в тези дни не само е възможно, но е и необходимо.

"Смятам, че свещениците, които не благославят хората да се причастяват на Пасха, допускат много груба грешка. Защо? Защото литургията се служи, за да се причастяват хората. Неизвършването на Божествена литургия в делничните дни на Великия пост и следователно невъзможността за причастие е всъщност знак на покаянието и поста. Неговата противополжност е Светлата седмица, по време на която уставът предписва да се служи ежедневно литургия. Това означава, че хората са призовани да се причастяват всеки ден", смята митрополит Иларион.

По време на Пасхалната седмица липсват предписания за допълнителен пост преди Причастие. "Пасха е най-важният празник на Християнската църква. Целият Велик пост е подготовка за Пасха. Как може да се изисква от човека да пости и през Светлата седмица, ако иска да се причасти?!", пита митрополитът в отговор на читателски въпрос на страниците на сайта "Православие и мир".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auk6 

Разпространяване на статията: