Мобилно меню

4.7391304347826 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (46 Votes)

КиркоровПрез последните две седмици кръщението на дъщерята на известния руски певец Филип Киркоров измести като водеща тема в руското общество дори Великден. Киркоров кръсти дъщеря си Алла-Виктория на Цветница в централния московски храм "Св. пророк Илия", районът около който беше отцепен, като се пропускаха само вип-гостите. Дори празничната литургия започнала с променен час. На вратата на храма дискретна табелка информирала, че църквата е затворена "по технически причини". На кръщенеито на Алла-Виктория присъствала и бившата съпруга на певеца Алла Пугачова с петия си поред съпруг и други руски звезди. Киркоров произнесъл реч от амвона, докато зад гърба му дискретно стоял свещеник. От амвона Киркоров съобщил, че след "церемонията" (както наричал тайнството Кръщение) възнамерява "да роди" по същия начин и братче на дъщеря си. Според певеца, той прибягнал до услугите на сурогатна майка в САЩ, за да избегне рисковете, които носи живата връзка - като водещ риск той изтъкнал възможността майката на детето да му го отнеме след раздяла. Така той стана първият звезден баща в Русия, създал дете "само за себе си" и проповядвал този си избор от църковния амвон. 

Обществото реагира бурно както на вип-привилегиите на Киркоров и на "закритото светско събитие", така и на скандалната "проповед на шоу-бизнеса". Кръщението беше тема № 1 в новините, публицистичните предавания и шоу-програмите. В църковните среди също се разгоря дискусия за необходимостта от подготовка за кръщение, както и за двойните стандарти на духовниците към обикновените хора и към вип-персоните. "Излиза, че у нас има две разновидности на каноничното право: едно за обикновените хора, а друго за спонсорите", заяви протодякон Андрей Кураев.

Трябва ли да се кръщават невръстни деца на родители, които не само не са вярващи, но и се гордеят със своя антихристиянски избор - като създалите деца чрез сурогатно майчинство, хомосексуални двойки и др.? Свещениците се разделиха в позицията си: според едни, невръстни деца се кръщават заради християнската вяра на техните родители и ако такава липсва, те не бива да бъдат кръщавани, докато сами не направят съзнателен избор; според други, всяко дете трябва да бъде кръстено, независимо от възгледите на родителите му. Всички свещеници се единодушни обаче в позицията, че кръщението на младенец или възрастен трябва да бъде предшествано от подготвителни беседи с родителите или със самия оглашен (подготвян за приемане на кръщение).

Протодякон Андрей Кураев смята, че родители като Филип Киркоров трябва да бъдат отлъчени от Църквата. "Детето, разбира се, не е виновно с нищо и може да бъде кръстено, но от т. нар. родители това не снема сериозната отговорност, в това число и църковна. Ако в този случай бяха проведени задължителните предкръщелни беседи с родителите, нито те, нито кръстниците щяха да са в такова ликуващо настроение. И Киркоров нямаше да обявява, че ще си "направи" и второ дете по този начин. Той трябваше учтиво да бъде свален от амвона: нека произнася тостове на гостите си на масата, а не от мястото за църковна проповед. И словото на свещеника беше странно. Поздравленията не подхождаха за случилото се. Такива родители не трябва да бъдат поздравявани, а отлъчвани от Църквата за няколко години", написа протодякон Андрей Кураев в своя блог.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auka 

Разпространяване на статията: