Мобилно меню

4.8541666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (48 Votes)

Picture12Хиляди вярващи от цяла Македония се стичат в църквата "Св. Димитър" в Скопие, където от вчера потъмнелите стенописи са започнали сами да възстановяват цветовете си. Свещениците в храма разказват, че чудесното явление е било забелязано първо върху сцената "Въведение на Пресвета Богородица". Постепенно от вчера до днес са възстановили златния си цвят ореолите на светците в храма, както и златните ивици върху дрехите им. Отец Зоран разказва, че вчера по време на св. Литургия върху олтарната икона на Христос се е появила червена боя, която преди не е била видима. Червена боя се вижда и върху други фрески, които довчера са били трудно различими поради потъмняването им от дима на свещите. Някои от стенописите са над стогодишни. Официалните църковни власти все още не са се произнесли за явлението, но Скопският митрополит Стефан посети храма и разгледа стенописите. В църквата са дошли и реставратори, които да изследват промените. По-късно говорител на Скопската митрополия заяви, че Църквата ще изчака заключението на реставраторите и тогава ще се произнесе, тъй като обявяването на чудо е отговорен акт. В македонските медии се появиха тълкувания за знаков характер на чудото, което се случва преди Великден в годината, когато Македонската църква ще отбележи 45 години от своята автокефалия (заради която тя пребивава в схизма вече почти половин век). Още повече, че църквата "Св. Димитър" е била първият катедрален храм на Скопие след обявяването на автокефалията.

Днес много македонски и чуждестранни медии разказват за събитието, а желаещите да се убедят със собствените си очи в чудото не намаляват. Затова снощи храмът е останал отворен до полунощ.

Църквата "Св. Димитър" е построена през 15 или 16 век. В различни периоди тя е била катедрален храм. През 1996 г. са били чествани 100 години от повторното освещаване на храма през 1896 г., когато тя е била отново изографисана.

 

Picture9

 

Picture11

 

Снимки: Вест


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aup8 

Разпространяване на статията: