Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

MYROВ патриаршеския храм "Св. Георги" в квартала Фенер, Истанбул, Цариградският вселенски патриарх Вартоломей започна с молебен подготовката за св. тайнство Мироварене, което тази патриаршия извършва веднъж на десет години, съобщава Amen.gr. В съдовете, в които ще се приготвя св. Миро, патриархът сложи св. вода, елей, вино и цветя, след което запали огъня, който ще поддържа мироваренето. От днес до Велики четвъртък архиереи и свещеници ще четат последователно откъси от св. Евангелие и молитви край съдовете. Освещаването на мирото ще се извърши по традиция на Велики четвъртък. Това решение на Църквата напомня, че св. Миро е свързано със смъртта и погребението на Христос, който също е бил помазан с миро от жените при Своето погребение. За вярващите благоуханното миро е символ и на смъртта на тварното тяло, но и предвестник на Възкресението, "печат" на нашия Господ за новото ни раждане в Кръщението. Името "Христос" всъщност означава "помазан". Освен за Миропомазването на кръщаващите се мирото се използва и при приемане на православната вяра от инославни, при освещаването на св. престоли в новите храмове, а в миналото - и при възкачването на царете на престола.

Право да приготвят св. миро в ранната Църква е имал всеки епископ, а по-късно това право имат само автокефалните църкви, но гръкоезичните предпочитат да го получават от Цариград. В различните традиции броят и видът на съставките на мирото е различен. Във Вселенската патриаршия използват 57 растения и благоуханни съставки.

Патриарх Вартоломей покани вярващите да присъстват на св. тайнство, което е голямо благословение както за извършващите го, така и за присъстващите. Св. Миро се използва в тайнството миропомазване и се извършва непосредствено след св. Кръщение. Св. Кирил Йерусалимски пише през ІV век: "Но внимавай, не считай това миро за обикновено. Защото както хлябът в Евхаристията след призоваване на Светия Дух не е вече прост хляб, но Тяло Христово, така и това Свето Миро вече не е обикновено: но е дар на Христос и Светия Дух и присъствието на Божеството в него е действително. С него знаменателно се помазва твоето чело и другите органи на чувствата. И когато по видим начин тялото се помазва, тогава Светият и Животворящ Дух освещава душата".

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aupu 

Разпространяване на статията: