Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

1_81.jpgМакедонските власти отново удължиха с един месец ареста на архиеп. Йован (Йоан) Вранишковски, който се върна в страната си в края на 2011 г., за да присъства на новото разглеждане на делото срещу него. Съдът във Велес призна издадената присъда по него за недействителна, тъй като е издадена в отсъствието на обвиняемия архиеп. Йоан, който от Велешки митрополит на Македонската православна църква преди десетина години премина към Сръбската православна църква и тя го направи архиепископ на създадената от СПЦ Охридска архиепископия.

След като архиеп. Йоан се предаде на властите преди повече от месец, неговите адвокати очакваха той да не бъде арестуван, докато тече делото. Въпреки това оттогава висшият духовник на СПЦ изчаква новото решение на съда в затвора. Първоначално той лежа два месеца в затвора Идризово, а през февруари беше прехвърлен в следствения затвор Шутка. На 17 март изтече едномесечният срок, за който той можеше да бъде задържан, но в последния момент срокът за предварителния му арест е удължен с още един месец, до 17 април. Така архиеп. Йован няма да има възможност да се защитава на свобода, нито ще може да отбележи Великден в съслужение със своите събратя-архиереи. За последните десет години Йован Вранишковски лежа многократно в македонския затвор по обвинение за присвояване на средства, докато е бил йерарх на Македонската църква, и за разпалване на етническа и религиозна вражда.

Европейски институции и организации настояват за зачитане на неговите граждански и религиозни права и оценяват съдебното му преследване като дискриминация на религиозна основа. Последното изявление е от 15 март т. г. на европейския комисар по евроразширяването Стефан Филе. В защита на сръбския архиерей, който е член на Св. Синод на СПЦ, се обявяват активно висши йерарси на Гръцката православна църква, но вече десетгодишната кампания срещу него не предизвика такава силна реакция от страна на поместните православни църкви, както предварителният арест на Ватопедския игумен Ефрем, който също лежи в предварителния арест в Атински затвор. Неговото арестуване в навечерието на Рождество Христово се превърна в тема номер едно в руските църковни и светски медии, а със защитата му се ангажираха влиятелни политици и бизнесмени.  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3awcd 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата