Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

ELLINIKI20ASTYNOMIAВ Гърция е към края си шумно коментираното дело за данъчни измами чрез фалшиви дарения за църкви и манастири, което започна преди една година, съобщава Amen.gr. Обвиняемите са 45 души и всички са действали в района на гр. Фарсала, в южната част на област Лариса, Централна Гърция. Между тях има духовници, бизнесмени, адвокати, банкери и др. Групата е обвинена в укриване на данъци на стойност 1 милион евро чрез издаване на фалшиви документи за дарения на икони в различни църкви и манастири в епархията. Разследващите са установили, че цените на дарявани на храмовете икони са завишавани в пъти, данъчно облекчение са ползвали дарения от десетки хиляди евро, които не са постъпвали в манастирите, за дарени суми от 20 евро са издавани квитанции за 2000 и др. Трима са обвинените в съучастие духовници, като единият от тях междувременно е загинал в катастрофа, но срещу останалите се очаква да бъдат издадени присъди.

Случаят беше коментиран и в гръцкия парламент в края на миналата година заедно с дело срещу 35 души, между които монаси и монахини от манастира "Св. Възкресение Христово" край Солун, които бяха обвинени в съучастие в изпирането на пари с неясен произход чрез офшорни компании, водени на името на духовниците, на обща стойност 11,5 милиона евро.

В условията на криза гръцките власти полагат големи усилия за разкриване на данъчните измами в страната, което трябва да увеличи данъчните приходи в хазната. Атинският архиеп. Йероним също увеличи финансовата дисциплина в Църквата и занапред се изискват квитанции за всяко дарение, което оставят вярващите в храма. Тези дарения също се облагат с данъци от държавата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3awc6 

Разпространяване на статията: