Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
1_22.jpgРимската прокуратура разследва президента на банката на Ватикана - Институт по религиозните дела (ИРД) - Еторе Готи Тедески за пране на пари. Иззети са 23 милиона евро на банката на Ватикана, депозирани в друга банка, съобщи Франс-прес, като цитира италианската агенция АНСА. Разследван е и друг висш служител на банката, добави АНСА, цитирана от БТА.

Двамата са заподозрени, че са нарушили клауза на италиански закон срещу прането на пари от 2007 г., който изисква да бъдат описвани извършителят, целта и естеството на всяка финансова операция. Двамата всъщност не са разследвани за пране на пари по същество, а в премълчаване на самоличността на извършители на финансови операции. Вестник "Република" писа през юни, че банката на Ватикана е заподозряна в изпиране на пари и че Римската прокуратура разследва случая.

ИРД, който управлява парите на католическите религиозни ордени и асоциации, е структура, която се ползва с екстериториалността на папската държава и следователно не е длъжна да спазва законите, регулиращи дейността на италианските финансови институции, отбелязва Франс-прес.

Според "Република" правосъдието установило, че банката управлява сметки в италиански финансови институции без име на титуляра, носещи само инициала ИРД. В една от тези сметки, открита през 2002 г., за две години преминали 180 милиона евро, добавя "Република".

"Хипотезата на следователите е, че лица с фискален адрес в Италия използват ИРД като параван, за да прикриват данъчни измами или укриване на доходи", добавя италианският вестник.

Преди около година собственик на ИРД стана Еторе Готи Тедески, представител в Италия на испанската група Сантандер. Тедески, специалист по финансова етика, беше избран, за да сложи в ред сметките на ИРД, отбелязва АФП. През 1981-1982 г. банката на Ватикана беше по първите страници на вестниците като главен акционер на най-голямата италианска частна банка Амброзиано, която обяви банкрут с цел измама, добавя Ройтерс.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aa4r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]