Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_20.jpgНе всеки от българските митрополити е имал добрия шанс да чества стогодишни юбилеи на енорийски църкви в епархията си. Господ беше благ към мене и благослови за три години да отбележим три стогодишнини в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия -  през октомври 2007 г. на първата Българска църква в Америка „Св. Троица” в Granite City, щата Илинойс, през септември 2009 г. на Македоно-българската църква „Свето Благовещение” в Стилтон, щата Пенсилвания, и сега на 25-26 септември 2010 г. - на първата Македоно-българска църква „Св. Кирил и Методий” в Торонто, Канада.

Много неща и то все хубави могат да се кажат за катедралата ни в Торонто. Освен че е първата и най-стара наша църква в Канада, тя е и майка на другите ни църкви в Онтарио, та дори е кърмителка и вдъхновителка на Българската православна църква „Св. Йоан Рилски” в Монтреал, Квебек.

През всичките сто години тя стриктно е стояла неразделно до Майката Българска православна църква още от основаването си (1910 г.) през екзархийския период, та чак досега (2010 г.), когато БПЦ е вече Патриаршия.

Това е църковна община, която несменяемо е 100-годишен лидер в паметта и почитта си към многопотрудилите се за нейното съществуване и духовно израстване български клирици като приснопаметните Екзарси Йосиф и Стефан, Патриарх Кирил, Митрополитите Андрей и Йосиф (Диков), Епископ Партений, Архимандрит Теофилакт (д-р Димитър Малин), енорийските свещеници Давид Наков, Велик Караджов, Сотир Николов, Харалампи Илиев, Васил Михайлов, Йордан Димов, Симеон Димитров, Димитър Попов и Иван Минчев. От нас живите клирици делото продължават Негово Светейшество Патриарх Максим, протоиерей Валери Шумаров като енорийски свещеник и архиерейски наместник на Канада и пишещият тези редове като епархийски митрополит на възстановената ни епархия в САЩ, Канада и Австралия от 1989 г.

Нека споделя, че Македоно-българската катедрала „Св. Кирил и Методий” е моята първа любов в т. нар. Нов свят. Преди да се прехвърля в САЩ през 1982 г. и да изпълня послушанието си като управляващ Акронска епархия, тя в лицето на енорийския свещеник иконом Димитър Попов, председателя на църковното настоятелство г-н Алекс Кузов и чудните енориаши ме посрещнаха така мило, че ето, вече 30 години обичта между нас не ръждясва.

С право може да се каже, че това е църковна община на истинско братство и сестринство. От основаването досега църковният ни народ обича да живее ведно: моли се заедно, плаче заедно, радва се и се весели ведно. На злото отвръща с добро, спазва Божия закон, съобразява се с уставните разпоредби, старае се да пребъдва в мир, всяко благочестие и чистота.

Всяка възраст в катедралата ни тази година празнува стогодишния юбилей. Всички са доволни, че Бог е с нас. Затова най-паче благодарим на Бога за силата и мъдростта, които Той дарява на народа ни през стоте години на съществуване. Благодарност въздаваме и на  светите братя Кирил и Методий за дивния им патронаж и закрила. Благодарност изказваме и на Канадската държава за приема, мира и свободата, които предоставя на клира и народа ни вече цяло столетие.

Молитвата ни за следващите 100 години е: Господ да продължи да бъде с нас и народа ни в Торонто, като ни благославя и обдарява с милостите и щедростите Си, заради което непрестанно Го славим с вяра, надежда и любов. Амин.
Честита 100-годишнина!Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aa4h 

Разпространяване на статията: