Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
От 5 до 7 декември в гр. Несебър се проведе библеистичен семинар с международно участие на тема „Библията и морето”, организиран от сдружението на българските богослови-библеисти „Библейски колегиум” (Collegium biblicum). Сдружението, в което участват повечето от богословите, занимаващи се с библейската наука у нас, беше основано през 2002 г. и се председателства от проф. д-р Иван Желев Димитров, преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Настоящият семинар беше поредната проява на сдружението, включила вече и колеги от Македония и Сърбия. Негов домакин беше кметът на Несебър г-н Николай Димитров, а заседанията се провеждаха в заседателната зала на Общинския съвет на града.

 
Първото заседание на семинара започна на 5 декември, петък, в 15 ч. с приветствие от страна на кмета на гр. Несебър, г-н Николай Димитров, който подчерта значимостта на този семинар като важна част от тържествата по повод 25-годишнината от обявяването на Несебър за обект на световното културно наследство. Изказано беше и желание за бъдещо съработничество в тази посока.

 

Радостен беше фактът, че на семинара присъстваха и колеги от други университети. За съжаление младите доценти от Белградския богословски факултет д-р Родолюб Кубат и д-р Предраг Драгутинович в последния момент трябваше да отменят пътуването си, но обещаха при следваща проява да участват с доклади. А сега участвие взеха: от Православниия богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” ас. Стефка Кънчева и двама студенти от бакалавърската програма – Янко Стефанов и Гоце Ристевски (гражданин на Р. Македония); от катедра Теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” - ас. Яна Драгомирова заедно с студентката от втори курс Невена Голомехова. Сред гостите на семинара  заслужава да споменем доц. Дилян Николчев, ръководител на Катедра „Свещено Писание (Стар и Нов Завет), История на Църквата и Църковно право”, известният проповедник и мисионер икон. Петър Цанков от гр. Казанлък, архим. Серафим от Варненска митрополия, свещ. Гавриил Господинов от гр. Приморско, икон. Силвестър Янакиев от гр. Сливен, икон. Петър Косев от гр. Несебър.   
 
 
проф. ЖелевПроф. протодякон д-р Ратомир Гроздановски от Богословския факултет на Скопския университет (Македония) изнесе доклад на тема „Укротяването на бурята – екзегетически поглед”. Той подчерта както значимостта на това Христовото чудо, така и неговия смисъл в живота на всеки вярващ човек – Христос е Този, на Когото вярващите могат да се надяват в бурното житейско море.

Професор д-р Гьоко Георгиевски, също от Богословския факултет в Скопие, поднесе на аудиторията своя доклад „Морето в псалмите”, като подчерта, че в повечето случаи морето се схваща като стихия, сътворена от Бога, която Господ подчинява в полза на Своя избран народ Израил. Заседанието продължи с доклада на проф. д-р Славчо Вълчанов Славов „Мотивът-угроза ‘водна стихия’ у пророк Наум в контекста на извънюдейската традиция”. В този доклад водната стихия беше представена като средство за Божие наказание на езическия град Ниневия и въобще. Гл. ас. д-р Ивайло Найденов прочете доклада на проф. протопрезв. д-р Николай Шиваров, озаглавен „Морето, околната среда и ние” - една много актуална тема, която вълнува както ръководствата на църквите днес, така и християнското богословие. Проф. д-р Иван Желев Димитров в своя доклад „Корабокрушението на св. апостол Павел” представи последните хипотези за пътя на кораба на св. ап. Павел в Средиземно море, както и за острова, на който корабът е бил изхвърлен от течението. Той аргументирано обори досегашното схващане, че това е остров Малта и посочи гръцкия остров Кефалиния (Кефалоня) като място на произшествието.

 
След това лекторите и гостите на конференцията участваха в тържествената празнична вечерня, отслужена в храм „Успение на пресвета Богородица” в гр. Несебър в навечерието на Никулден.

 

 
На 6 декември, събота, когато Църквата чества паметта на св. Николай чудотворец, епископ на гр. Мира в Ликия, присъстващите на семинара участваха в светата Литургия в препълнения храм. На певницата се изяви смесен хор на колеги и от трите университета, а проповед за св. Николай произнесе проф. Вълчанов. След светото богослужение беше направена тържествена лития с чудотворната икона на св. Николай до пристанището на гр. Несебър, чийто небесен закрилник е именно св. Николай. Там се отслужи водосвет за здраве и спасение на всички, които са на сушата и в морето. Участниците в семинара бяха любезно поканени на кратка морска разходка с един от рибарските кораби, от който в морето бяха пуснати и 2 венеца - един от бели цветя в памет на загиналите в морето, а друг от червени – за здравето на живите моряци и рибари и техните семейства. Всички присъстващи на водосвета около двеста души бяха нагостени с вкусна рибна супа.

 

 
Второто заседание на семинара започна в 15 ч. на същия ден с доклада на ст. ас. Анна Маринова на тема „Левиатанът в Свещеното Писание на Стария Завет”. Беше отбелязано, че на страниците на Свещеното Писание левиатанът постепенно се свързва с богопротивните сили и Сатаната и се разкрива като тяхна персонификация. Д-р Ивайло Найденов изнесе доклад на тема „Проповед за послушната риба” и сравни послушната риба (според традицията на Септуагинта разбирана като кит), която погълнала св. пророк Йона, за да го избави от морската стихия, с рибата, която според житието на св. Николай запушила пробойната на кораба, на който се намирал светецът, и така спасила живота на мнозина. Богат илюстративен материал беше поднесен от гл. ас. д-р Емил Иванов в неговата тема „Морското прилючение на пророк Йона в ранното християнско изкуство”. В доклада, онагледен със снимки на древнохристиянска пластика, живопис и мозайка, беше направена констатацията, че според древнохристиянското изкуство голямата риба и левиатанът еднакво се изобразяват като животни, които поглъщат и изплюват прор. Йона. Особен интерес в представителите на местната власт и туроператорите от града предизвика докладът на гл. ас. д-р Павел Павлов на тема „Несебър като обект на религиозния туризъм”. В доклада бяха изнесени важни данни за историята на забележителностите на града. Докладчикът запозна присъстващите и с двете магистърски програми на БФ на СУ – „Християнско поклонничество” и „Религиозен туризъм”. На това заседание присъства освен секретаря на общината г-жа Кирилова също и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, който беше гост на града за тържествата.

 

 
В първия ден на семинара присъства и свещ. д-р Теодор Стойчев от гр. Варна, който се специализира в областта на Свещеното Писание на Новия Завет. Той беше подготвил доклад на тема „Истината в Посланието на св. апостол Павел до галатяни”, изхождайки от тропара на св. Николай, където се говори за Господ Иисус Христос като „истината на нещата” (яже вещей истина). Докладът не беше прочетен поради липса на време в петък, а на другия ден о. Теодор трябваше да бъде в храма си. Не можа да вземе участие в семинара и гл. ас. Екатерина Дамянова, подготвила доклад на тема „Морето на Язер в историческата топография”. Тези доклади обаче ще бъдат поместени в сборника, който ще се отпечата след този семинар. Отпечатването ще се подпомогне от енорията на храм „Св. Богородица” в гр. Несебър.

На заседанието на семинара на 6 декември проф. Сл. Вълчанов представи със съответен позитивен коментар монографията на Христо Богданов „Тъй бидоха сътворени небето и земята” (Изд. „Свят 2001”, София 2005, 1138 стр.). Подчертано беше, че тук се касае за Lebenswerk(пожизнено дело-изследване) върху библейската космогония (кн. Бит. гл. 1-3) на лаик-библеист в лицето на автор, възпитаник на духовните школи (семинария и духовна академия) на Българската православна църква. Същият направи авторски дар за CollegiumBiblicum и за кмета на гр. Несебър – по един екземпляр от труда си.

 
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

За успешното провеждане на семинара Библейският колегиум получи подкрепа от различни страни, в това число и от Българско библейско дружество (София, ул. „Антим І” № 51), чийто представител се явява проф. д-р Славчо Вълчанов, член на Управителния съвет на дружеството. Най-новият превод на Библията на български език и в момента се извършва от библейската преводаческа комисия от преподаватели – членове на Библейски колегиум под методическото ръководство на експерти от Обединени библейски дружества (Лондон). Тази библейска комисия работи в сътрудничество и с Българското библейско дружество, което осигури като подарък за конференцията свои библейски издания.

На 7 декември участниците в семинара взеха участие в светата Литургия в два храма – „Успение на пресвета Богородица” в гр. Несебър и „Св. Атанасий Велики” в град Св. Влас. В гр. Несебър отново проповядва върху евангелското четиво проф. Вълчанов.

След края на семинара проф. Иван Желев изрази всеобщата благодарност на лекторите и участниците както към кмета и общинския съвет на гр. Несебър, така и към ик. Петър Косев и целия персонал на хотел „Арсенал”, където всички бяха любезно подслонени. Благодарности бяха изказани и от името на кмета и общинския съвет на Несебър. По предложение на участниците в семинара тази научно-популяризаторска проява ще се повтори с нова тема през 2009 г. във връзка с летния празник на св. Николай – 9 май. Идеята беше приета от градската управа и г-жа Кирилова покани Библейски колегиум да продължи да обогатява духовния живот на крайморския град.

Budni.jpgпроф. ВълчановИвайло Найденов

Анна Маринова

Павел Павлов

проф. Вълчанов проповядва
Снимки: Янко Стефанов и Ивайло Найденов

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334u9 

Разпространяване на статията: