Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

768xНа 10 и 23 май в Националната опера за първи път на музикална сцена ще бъде поставена операта „Рилският пустинник“, посветена на покровителя на България св. Йоан Рилски. Музикалното представление е посветено и на седемдесетгодишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

За пръв път на сцената на операта стъпва подобен спектакъл, чиито текстове са на църковнославянски. Либретото на музикалната поема има интересна история, а на сцената ще бъде представена от голям и смесен екип от актьори, певци и хористи, под съпровода на оркестър. Диригент на постановката е Старозагорски митрополит Киприан, режисьор – Пламен Карталов. Сценографията е на Марта Миронска, консултант на историческите сцени е проф. д-р Павел Павлов.

3344Музикалната поема е в две действия и десет картини. Тя е по текст на известния български поет, писател и общественик Тихомир Павлов (1880-1937 г.), а композитор е ставроф. ик. Кирил Попов.

На 25 април във фоайето на Софийската опера и балет се състоя пресконференция на участниците в спектакъла. Композиторът о. Кирил Попов разказа за историята на откриването на либретото на Тихомир Павлов (псевдоним на Александър Александров Павлов), който пише текста през 1937 г. Тогава Министерството на просвещението е одобрило текста на операта и го е препоръчало с указанието: „Да повдигне духа на българския народ, да го вдъхнови и укрепи вярата му, за да има радост в Господа“. Тихомир Павлов си отива от този свят само няколко месеца след като написва поемата и творбата му за дълги години остава в забвение. Преди две години о. Кирил я намира в архива си и решава да напише музиката към това забележително произведение. Богословската редакция на поемата и преводът на църковнославянските текстове са на проф. д-р Иван Ж. Димитров.

В ролята на светеца ще видим актьора Ириней Константинов, а като млад – в изпълнението на Атанас Младенов. Ролята на св. цар Петър е поверена на Ангел Христов.

Снимка: Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxxfu 

Разпространяване на статията: