Мобилно меню

1.8474576271186 1 1 1 1 1 Rating 1.85 (59 Votes)

f3a33218cb238c62a95d3cff3e0609bdАрхим. Дионисий (Мишев) отслужи опелото на известен български емигрант-монархист в столичния храм „Света Софѝя“. Христо Куртев почина преди дни на 81 години. На неговото погребение присъстваха Симеон Сакскобурготски и неговата съпруга доня Маргарита, видният масон и велик приор на ордена на тамплиерите Румен Ралчев, светският хроникьор Иван Тенев, дипломати, някогашни депутати от НДСВ.

През 2017 г. Св. Синод заведе църковно-наказателно дело срещу амбициозния архимандрит, но резултати от него така и не бяха обявени. Четири години по-късно, в разгара на антиправителствените протести през 2021 г., по повод запитвания за статута на духовника, от канцеларията на Св. Синод заявиха, че „… от 2017 г. архимандрит Дионисий има забрана за извършване на богослужения и срещу него има заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения“.

Няма официална информация дали архим. Дионисий е възстановен в служение от Св. Синод. Знае се само, че ръководството на Софийска митрополия му е дало разрешение за отслужването само на това опело.

Предвид спекулациите, които се появиха в медиите, че архимандритът е реабилитиран, а църковно-наказателното дело срещу него е приключило, може да се очаква Дионисий да използва създалата се ситуация, за да намери лична и професионална реализация в лоното на друга поместна църква.

Това не е прецедент за българската църковна действителност. Преди няколко години по сходен начин беше възстановен в сан йеромонах низвергнатият и разстриган архим. Харалампий (Ничев), който много бързо използва връзки с царските кръгове и влиятелни заможни бизнесмени, за да стане клирик на Вселенска патриаршия, където се радва на добра кариера.

От Св. Синод запазват пълно мълчание по въпроса с това „еднократно сваляне на запрещението“ на архим. Дионисий.

Снимка: Lupa.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxx4d 

Разпространяване на статията: