Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

 MG 8172По установена вече традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника Благовещение на св. Богородица. В него предстоятелят на БПЦ посочва, че „в този съдбоносен момент бъдещето на човешкия род е било в ръцете на една жена“. Макар видимо тя да не се отличавала от своите съвременници, всъщност тя е носела тези качества, които са я направили достойна за майка на Божия Син: „смирение и крайна отдаденост на Бога и Неговата воля“, „чистота, пределно достижима за човешките сили и възможности“.

Патр. Неофит отбелязва важността на избора, който прави св. Дева. „От нейния отговор в този момент на Благовещението е зависело всичко; нейното „да“ или нейното „не“ ще определят съдбините на всички – и ето че тя отговаря: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38). Едва ли в цялата човешка история, и преди, и след Боговъплъщението, е имало по-важно съгласие от това, което Пречистата Дева изразява пред архангела-благовестител. Като всеки човек, тя също е била свободна да избира и нейният отговор не е трябвало на всяка цена да бъде положителен“.

Този избор определя важната роля на младата девица в живота на човечеството, посочва Негово Светейшество. „Това отсъствие на всякакво съмнение в Божието всемогъщество, тази нейна дълбока и непоколебима увереност в благия Божи промисъл и човеколюбие, готовността да бъде съработница на Твореца в Неговото домостроителство за спасението на човешкия род – всичко това отрежда на Пречистата Дева единствено по рода си значение и признание в цялата богочовешка история: „ето, отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48)“.

Патр. Неофит припомня, че „като майка Божия Пресвета Богородица е майка и на всички християни, и на целия човешки род, за всички времена. Невидимо за телесните ни очи, ала видима за очите на сърцето, тя е всякога с нас – както в храма, в богослужебното събрание, така и във всяка ситуация, когато се нуждаем от нейната майчинска закрила. Със своята чистота, святост и непорочност тя остава вечен образец за всички човеци, защото всяка християнска душа е призвана да се очисти така, както беше чиста и непорочна Преблагословената Дева“.

В обръщението си предстоятелят на БПЦ отбелязва, че този празник е повод да се изрази любов и признателност и на жената християнка, както това е правено в миналото, когато Благовещение се е чествало и като Ден на майката. Затова и патр. Неофит поздравява в този ден „всички Божии рабини, които с ревност и усърдие, с даруваните им от Бога таланти всекидневно допринасят за мисията на светата Църква“.

Същевременно той призовава да отправим молитви и „за жените, които скърбят за съпрузи, братя и чеда, изгубени или пострадали в бушуващата вече втора година пагубна война в братска Украйна, както и във всяко друго злощастие. Съпричастни сме с техните мъки и болки, и горещо просим от Господа и Пресветата наша Владичица Богородица да ги утешат в скръбта им“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dahr4 

Разпространяване на статията: