Мобилно меню

4.8455598455598 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (259 Votes)

ed51fb4cdfbdf6a2949f44cdb6bb5816През изминалата седмица в медиите и социалните мрежи бяха публикувани съобщения за срещи на политици с висши духовници, като част от предизборните им обиколки и търсене на съмишленици на политическите им каузи.

Корнелия Нинова получи от Неврокопския митрополит Серафим „подкрепа в борбата с джендър идеологията в училищата“, като той „изрази удовлетворение от декларираните взаимно разбиране и уважение“, се посочва в пост на лидерката на БСП във Фейсбук.

В предизборната си агитация БСП съчетава безпроблемно защитата на съветските паметници и комунистическо минало на страната ни, и борбата за „християнски ценности“. Левите политици виждат в предизборните срещи с православния клир възможност да представят себе си като привърженици на „традицията“ и на „семейните ценности“. Подобна симбиоза между култа към богоборческото съветско минало и православието е типична за режима в Русия в момента, откъдето БСП черпи политически идеи и вдъхновение.

От същата социална мрежа стана ясно, че Костадин Костадинов от „Възраждане“ е бил приет от Видинския митр. Даниил при обиколката на партийния водач в дунавския град. Подробности за срещата споделя във фейсбук страницата си клирикът на Видинска епархия архим. Аверкий. От там става ясно, че митр. Даниил е поставил „въпроса за вероучение в българските училища“ и Костадинов го е уверил, че в програмата на Възраждане това е предвидено (в българските училища в момента няма предмет Вероучение, а „Религия“ – бел. ред.). Архим. Аверкий разказва, че на срещата митрополитът е дал „на присъстващите скромна постна, но много изискано поднесена почерпка, подари на г-н Костадинов и присъстващите икони и им пожела добър успех на изборите“.

2023 03 25 18 59 06 2Костадин Костадинов демонстрира принадлежност към православието като част от идеологията на неговата партия. В същото време възгледите му за вярата са цинично антихристиянски, които той споделя публично и разпространява сред своите привърженици. За това свидетелстват постове в неговия фейсбук като този: „Попитали един прославен воин какво му доставя най-голямо удоволствие. Той отговорил – писъците на умиращия враг“. Или за Сирни Заговезни: „Може ли да се прости на врага? Бог прощава. Нашата задача е само да им организираме срещата“.

image 2023 03 25T20 07 20 707Z Този зловещ прочит на православието е изцяло в милитаристичния дух на съвременната руска пропаганда, която използва Църквата, за да възпитава сред религиозните руснаци „свещена омраза към врага“. В същото време митр. Даниил е известен със своите твърди проруски симпатии във войната на Русия срещу Украйна, поради което вероятно е намерил единомислие с лидера на „Възраждане“.

56c oНа Благовещение пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в църквата „Св. Марина“ в Софийска митрополия „преди празничната света литургия“ и там „целуна с благоговение неговата десница“. Бившият премиер е припомнил на патриарха за „своята ангажираност в полза за всяко добро и богоугодно дело“. На личната си страница във Фейсбук Бойко Борисов заявява, че получената от патриарха благословия „е за целия вярващ български народ“…

След тези предизборни новини оставаме с надеждата, че не само кандидатите за народния вот са споделили с патриарха и владиците своите възгледи, но и митрополитите са дали някои духовни наставления на политиците или поне са им припомнили ако не всичките десет Божии заповеди, то поне някои, като: „не си прави кумир“, „не кради“, „не лъжи“, „не прелюбодействай“, „не убивай“… В противен случай изразеното „взаимно разбиране и уважение“ буди по-скоро тревога, отколкото надежда за по-добро бъдеще на страната и църквата ни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dahf3 

Разпространяване на статията: