Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (24 Votes)

CC8E4A7DE4C656796BDCFD1C1AEB6232Днес президентът Румен Радев посети в Софийска митрополия Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за да го поздрави по случай неговия имен ден.

Президентът е пожелал на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорното служение като предстоятел на Българската православна църква и е изразил задоволство от сътрудничеството по различни обществени въпроси между църквата и държавата. Според него делото на Българската православна църква се оценява високо не само в България, но и извън нея. Той отбеляза, че трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски, са притегателен център за всички, които желаят да се докоснат до православната ни духовност, история и култура.

На срещата са присъствали главният секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия.

Screenshot 2023 01 21 153715По-рано днес епархийските съветници и архиерейските наместници от всички духовни околии на Софийска епархия поздравиха Негово Светейшество. Като знак за признателност и синовна обич еп. Поликарп подари на Негово Светейшество панагия с образа на Божията майка.

Поздравления от името на монашеските братства на Троянския и Бачковския манастир поднесе и Велички епископ Сионий, който е игумен на двете ставропигии.

Негово Светейшество патр. Неофит празнува именния си ден на 21 януари, когато Църквата чества паметта на преп. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. На този ден отбелязваше своя празник и приснопаметният патриарх Максим, така че през последните пет десетилетия тази дата се превърна в част от празничния календар на Софийска епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d38pw 

Разпространяване на статията: