Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

съпри banner 1080На 9 декември в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна започва новото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа“. Целта, както и в миналите издания, е духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, които търсят насока за решение на конкретни проблеми с помощта на християнската психология и православното светоотеческо предание. За тази цел отново ще ни помагат православните психолози Милена Петрова и Емилия Бойчева.

Общата тема в това издание е: Как да обичаме себе си и ближния? Тя засяга основополагащото и жизнено важно умение: да обичаме себе си без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили и нашите отношения с ближните.

Нека си припомним думите на Христос по повод любовта към себе си (Мат. 22:36-40): „Учителю, коя заповед е най-голяма в Закона? А Иисус… отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“.

Според думите на Христос умението да обичаме ближния и себе си произтича от умението да обичаме Бога – нашия Създател.

Освен това Той ни казва да обикнем ближния като себе си, а не като бог!

Разбираме също, че няма как да обикнем ближния си, ако първо не сме се научили да обичаме себе си и Божия образ в себе си.

От думите Му става ясно и това, че любовта към себе си неминуемо има връзка с отношенията ни с ближните – с хората около нас.

Целият божествен закон се крепи върху тези две заповеди за любовта: първо – към Бога и второ – към себе си и ближния!

И така, щом целият духовен закон се крепи върху тези две заповеди, значи основополагащо и жизнено важно е да придобием това умение и ако срещаме трудности, да осъзнаем къде можем да търсим причината и какво може да направим, за да се променим.

В новото издание на „Съпричастност“ ще има две срещи наживо, под формата на тренинг, всяка от които ще бъде подкрепена теоретично с три видео-лекции. Срещите с православните психолози и темите, засегнати от тях, са, както следва:

9 декември – тренинг с православния психолог Милена Петрова

 • Защо изпитваме срам?
 • Как срамът е свързан с ниската самооценка?
 • Как нашите емоции отразяват начина, по който гледаме на различни житейски събития?
 • Какво значи полезен срам?
 • Защо и как се опитваме да се предпазим от срама?
 • Как да преживеем срама правилно?

16 декември – тренинг с православния психолог Емилия Бойчева

 • Къде да търсим любовта към себе си?
 • Как да се отнасяме към самолюбието, егоцентризма или горделивостта?
 • Защо егоцентричните и високомерни поведения драматично ни отчуждават от хората около нас и ни обричат на изолация и отхвърляне?
 • Дали любовта към себе си значи да се страхуваме да не ни отхвърлят и постоянно да търсим одобрението на другите на всяка цена – като се жертваме и угаждаме, за да получим любов, приемане или признание?
 • Какво е ниската самооценка и към какви резултати води тя?
 • Какво значи да сме в пълнотата на любовта към себе си?

Началото е на 9 декември в 18:30 ч. в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ № 9, Варна. Заповядайте!

Абонирайте се за канала на Духовно-просветния център в YouTube – тук, за да получавате известия за новите видеозаписи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk9yr 

Разпространяване на статията: