Мобилно меню

1.3061224489796 1 1 1 1 1 Rating 1.31 (98 Votes)

ЗнамениеВ памет на седемдесетгодишнината от основаването на руското подворие в София Волоколамски митр. Антоний подари на храма икона на Божията майка „Знамение“, която да пази подворието и всички негови енориаши. С това той се вписа в традицията, установена от Московския патриарх Кирил, да подарява икони на Божията майка със знаково послание.

Иконата „Знамение“ е много известна в руската история и спада към „военните икони“ на Божията майка, придобили популярност по време на военни действия. Тя се почита на 10 декември по стар стил и пред нея се отслужват молебени за „помирение на враждуващи“ и „при нападение на врагове“.

За историята на „Знамение“ се казва следното: „Празникът е установен в памет на един от епизодите на кървавите и братоубийствени междуособици в разпокъсаната Киевска Рус, когато един православен княз (Андрей Боголюбски), потегля срещу друг (във Велики Новгород) и всеки призовава Христос и Божията майка да му помогнат! Този постоянен раздор отслабил страната и донесъл полза на монголо-татарите, които на свой ред разбили армиите на неразумните князе, които нямали желание да се обединят. Църквата е установила този празник за новгородци, за да си спомняме как не трябва да се държат християните, като едно страховито предупреждение за всички следващи поколения“.

Както е известно, режимът на Путин представя войната като възстановяване на „Святая Рус“ в нейните граници, включващи Русия, Беларус и Украйна, с общ политически център в Москва и духовен в Киев. Поради тази причина война няма, а има „междуособица“, както се наричат въоръжените конфликти в рамките на един народ и една държава. Пропагандира се съществуването на единен народ, чийто истински и чист представител са руснаците. В молитвите на Московска патриаршия също не се използва думата „война“, а „междуособна бран“. В църковните молитви се посочват и виновниците за тази „междуособна бран“ и те са „външни сили на Светата Рус“. Под външни сили Кремъл и Московска патриаршия има предвид т. нар. „колективен Запад“.

Ако се направи паралел с иконата „Знамение“, то посланието, което изпраща Руската църква с този подарък, е в духа на официалната пропаганда – православните князе на един народ воюват помежду си в междуособна битка, ставайки по този начин уязвими за общия враг, западните демокрации.

wr 750Изборът на икони на Божията майка с историческо военно послание не е случаен. Той се вписва в линията на патр. Кирил, който на 13 март обяви църковна подкрепа за навлизането на руските войски в Украйна, като подари на руския главнокомандващ икона на св. Богородица „Августа“. Иконата „Августа“ е създадена в началото на 20 в. като символ на тръгването на руските войски към Европа по време на Първата световна война и изобразява Божията майка, която сочи на Запад. В този смисъл подаръкът на патр. Кирил се оцени като знаково послание в руските и световни медии (виж тук).

Кирил ШойгуПри освещаването на храма на Въоръжените сили на Руската федерация през 2020 г. патр. Кирил подари на военния министър В. Шойгу чудотворната икона на „Каплуновската Божия майка“, създадена в Харков, Украйна, и символ на Полтавската победа на Петър Първи срещу шведските войски и хетмана Мазепа.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk94h 

Разпространяване на статията: