Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

lpoh3nwen27hko6a4li4m7xde5enip3yПосещението в България на Волоколамския митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московска патриаршия, беше обявено като църковно-празнично, свързано с честването на храмовия празник на църквата „Св. Николай“ към руското подворие. На официалната страница на Външния отдел на Московска патриаршия обаче се казва, че започналата визита е „работна“, което потвърждава опасенията, че тя няма протоколно-празничен характер, а политически цели, които не се декларират открито.

Първата новина от посветените на темата в руския сайт е лаконична и започва с посещението на делегацията на РПЦ в руското посолство в София и срещата на митр. Антоний с Е. Митрофанова. На нея не са били обсъждани „празнични теми“, а „въпроси от взаимен интерес“, както обикновено се наричат актуалните политически събития.

На службата в руското подворие на 6 декември са пристигнали и руски дипломати от близки на Владимир Путин страни – руските посланици в Сърбия и в Северна Македония, както и посланикът на Беларус у нас Никита Лешуков. Присъствието на руския посланик в Северна Македония потвърждава подозренията за опит за политическо влияние чрез македонския църковен въпрос.

Сред присъстващите в руския храм имаше и български публични личности, ангажирани с движение „Русофили“ и популяризирането у нас на съветската идеология. Одиозният бивш политик Румен Петков, който беше редом до посланик Митрофанова, нарече протестиращите пред храма срещу подкрепата на Руската църква за войната „духовни и нравствени нищожества“, „увити в украински знамена“.

ea17lab11pvotb70s92n7deu7niui8cpДосега руската църковна делегация има и една официално обявена политическа визита – „Волоколамският митрополит се е срещнал с главата на Царския дом на България Симеон Втори Сакскобурготски“, като в срещата с бившия министър-председател на България е участвала и посланик Митрофанова. В сайта на Отдела за външно-църковни връзки се казва, че митр. Антоний „топло е приветствал Симеон Втори от името на Московския патриарх Кирил“, като е отбелязал ролята му за „запазването на единството на БПЦ“, както и „личния му принос в укрепване на отношенията между Руската и Българската православни църкви“.

„Работната визита“ на митр. Антоний у нас продължава, вероятно с посещения и в други градове. Беше обявено, че той няма да бъде приет от Негово Светейшество патриарх Неофит. Ловчанският митр. Гавриил обаче допусна, че „патриархът може да го покани на кафе“, което щяло да бъде частна среща, но решение за такава среща на Св. Синод не е имало. Той заяви също така, че руският митрополит е „дошъл просто да послужи и ще си замине. Това е“.

Снимка: Сайт на Външния отдел на Московска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk98q 

Разпространяване на статията: