Мобилно меню

4.8474576271186 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (295 Votes)

2022 11 04 1414Вчера Видинският митрополит Даниил публикува окръжно до клира в своята епархия, в което напомня за предишно свое предписание: на светата Литургия да се отправят специални молитви за мир по време на „безредия, раздори и кръвопролития“. Архиереят също така излага подробно като свои главните опорни точки на руската страна за продължаващата война между Русия и Украйна.

Обширният текст от три страници, макар и озаглавен „Окръжно“, според специалисти по църковно право не носи белезите на този църковен формат. Окръжните послания, които Светият Синод или митрополитите изпращат до своите подведомствени, съдържат точни инструкции за извършване на определени действия или вземане на дадени мерки от страна на свещенослужителите и църковнослужителите, например допълнителни молитви, чинопоследования и т. н. или спазване на противоепидемични правила, организиране на определени мероприятия. Окръжното обикновено е кратко и засяга пастирската практика.

В изпратения обаче от Видинския митрополит текст на богослужебните указания е отделен само един единствен параграф.

Основната част от текста е посветена на политическите възгледи на митрополита за войната в Украйна. Прави впечатление, че в текста непосредствено са изложени главните опорни точки на руската страна относно мотивите им за нападението и продължаването на военния конфликт на територията на Украйна.

По този начин митрополитът натрапва на своите подчинени собствените си политически възгледи, „маскирайки“ ги като „окръжно послание“ на архиерей. В Църквата има ясни правила, според които политическите пристрастия на свещенослужителите, независимо от техния ранг, не бива да се отразяват на пастирското служение и взаимоотношения със събратята и богомолния народ. Подобно пастирско „наставление“ относно „правилните“ политически възгледи може да се разглежда като непосредствен натиск върху подчинените на митрополита клирици и църковнослужители.

Специалистите по църковно право също така посочват, че окръжното писмо или послание, насочено към вътрешното устройство и ред в епархията, не е необходимо да се анонсира публично. Важното е то да достигне до свещенослужителите. Затова те се изпращат пряко до тях. В течение на годината свещениците получават от своите архиери десетки „окръжни“ писма по различни въпроси, но тази кореспонденция не придобива публичност, тъй като засяга тясно служебни въпроси.

В конкретния случай „окръжното послание“ на Видинския митрополит излезе извън кръга на неговите подопечни свещенослужители и достигна до широката общественост, която не е запозната с особеностите на църковната епистоларна практика и би могла да възприеме текста на владиката като становище на всички митрополити, т. е. на цялото ръководство на БПЦ в лицето на Св. Синод. Реакциите на текста в социалните мрежи от снощи до днес показват тъкмо това. По този начин синодните старци са поставени в ситуация, в която ще се наложи да вземат отношение по въпроса. Ако замълчат, това ще се приеме като съгласие с техния събрат. Ако не са съгласни с него обаче, те ще трябва да изяснят и оповестят своята гледна точка.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp8dd 

Разпространяване на статията: