Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (88 Votes)

2022 2 1 1 SlovovikНа 2 януари 2022 г. в с. Сливовик, Ломска духовна околия, Видинска епархия, беше отслужена архиерейска св. Литургия по случай сто и четиридесет години от построяването на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Службата беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение с архим. Антим (Маноилов), протосингел на Видинска епархия, протойерей Славейко Славчов, протойерей Иван Иванов и дякон Виден Николаев. Песнопенията изпълниха псалтите Антон Костов и Димитър Траянов.

2022 2 1 9 SlivovikНа богослужението присъстваха потомците на първия свещеник в храма Димитър Кръстев, бежанец от Бесвина, Македония (в района на Костур; селото след Балканската война остава в границите на Кралство Гърция и като чисто българско селище след време е обезлюдено и заличено от картата, бел. ред.), който е погребан в църковния двор. След него служението продължават свещ. Младен Иванов, възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и неговият племенник, настоящият свещ. Иван Иванов. Потомците на свещ. Младен Иванов и на неговия син, приснопаметния Иван Попмладенов, също семинарист, дариха наследената от тях богословска библиотека на храма.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство акцентира върху Божията любов, довела до боговъплъщението и раждането на Божия Син в човешка плът – любов, преодоляла всяка враждебност и омраза. Митр. Даниил благослови и всички медици, работещи в условията на продължаващата пандемия, като призова вярващите да проявят такава любов и към страдащите в тези трудни времена, като напомни, че тази любов възкресява.

2022 2 1 3 SlovovikВладиката припомни, че на този ден се чества и благовестникът на радостта и Възкресението по руската земя св. Серафим Саровски, който винаги се е обръщал към дошлите при него с „Радост моя, радвай се, Христос възкръсна!“. На същия ден се почита и паметта на Римския папа св. Силвестър, чието светителстване съвпада с управлението на имп. Константин Велики, прекратил гоненията срещу християните с Медиоланския едикт от 313 г. Св. Силвестър преименува неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“. Той е погребан над катакомбата на св. ап. Прискила в Рим.

2022 2 1 Horugva SlivovikНа храма в селото беше дарена богослужебна утвар от свещ. Атанас Вълков от храм „Св. Андрей Първозвани“, гр. София, архим. Макарий (Чакъров) от Рилския манастир и архим. Силуан (Борисов) от Бистришкия манастир, както и хоругва с икона на св. Николай Чудотворец от началника на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

След края на богослужението митрополитът посети храма „Св. Петка“ в с. Медковец, където се поклони на мощите св. Петка, св. Георги, св. Пантелеймон и св. Нестор, и после благослови децата от неделното училище, които, заедно с учителката г-жа Данила Иванова, го поздравиха с тропара на Успение Богородично. Архиереят изнесе подходяща беседа за Рождество Христово и безсмъртието на душата.

„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благовление!“.2022 2 1 2 Slovovik

2022 2 1 4 Slovovik

2022 2 1 5 Slovovik

 2022 2 1 6 Slivovik2022 2 1 8 Medkovets


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hfp9 

Разпространяване на статията: