Мобилно меню

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

4377 sНа среща с медиите на 20 декември Старозагорският митрополит Киприан обяви, че вече си е поставил и трета, бустерна доза, с ваксина срещу COVID-19. За разлика от други висши духовници той не крие, че е взел мерки да се предпази от коронавируса. Митрополитът заяви, че ваксинацията е въпрос на личен избор, но той съзнава каква е отговорността му за народа в Църквата.

Срещата с журналистите съвпадна и с навършването на пет години от избора му за Старозагорски митрополит, станал на 11 ноември 2016 г. след освобождаването на предшественика му по здравословни причини По този повод с малко закъснение владиката направи своеобразен отчет на дейността си като епархийски архиерей.

Той наблегна на сътрудничеството си с членовете на Епархийския съвет и свещенослужителите на епархията. „Стараехме се да работим за повече духовност и нравственост в нелекото време, в което живеем“.

Митр. Киприан отчете ръст в броя на учениците, изучаващи религия в прицърковните и в началните училища не само в Стара Загора, но и в Казанлък и Чирпан. Беше съобщено, че предстои да бъдат открити още неделни училища и в останалите духовни околии на епархията. Шестима стипендианти поддържа митрополията и учредената от владиката фондация „Св. Киприан Цамблак“. Митр. Киприан разказа за ремонтните дейности на храмове и манастири в епархията, като заяви, че планира догодина да бъде завършен и осветен храм „Св. Игнатий Старозагорски“, чийто градеж беше започнат още от неговия предшественик митр. Галактион.

Снимка: divident.eu


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h83p 

Разпространяване на статията: